Een snelle methode lot bepaling van het wotergehalte De weegglaasjes van Dr Heidbrink
Beschrijving HET idee van Dr Heidbrink was: het drogen van het op watergehalte te onderzoeken materiaal sneller te doen plaats vinden door het monster ineen vliesdunne laag aan het droogproces bloot te stellen. Om dit te bereiken, neemt hij voor dit doel geen schaaltje, maar twee vlak geslepen schijven (doorsnede 6 cm). Tussen deze schijven wordt het monster samengedrukt, zodat er een zeer dunne laag ontstaat. Bij van elkaar verwijderde schijven vindt dan het drogen van het materiaal plaats, wat, in verband met de vliesdunne laag waarin het zich bevindt, zeer snel gebeurt. Het toestelletje wordt door de firma Dr Dinkelacker & Co. G.m.b.H. te Heidenheim (Brenz) inde handel gebracht, en is van glas vervaardigd. Ondanks de grote breekbaarheid van dit materiaal, koos Dr Heidbrink het glas om zijn doorzichtigheid, zijn goede reinigingsmogelijkheid, het gunstige soortelijk gewicht en de bestendigheid tegen corrosie en vormverandering, aldus wordt medegedeeld.
Zoals U ziet is het principe heel eenvoudig, en men kan zich er over verwonderen, dat niemand eerder op dit idee is gekomen. * * * Voorschrift voor het onderzoek met de weegglaasjes Bovenstaande bijzonderheden over de weegglaasjes van Dr Heidbrink zijn ontleend aan een artikel van • M. E. Schulz en G. Mrowetz in „Milchwissenschaft” van Juli 1952. In dit artikel geven deze schrijvers ook een voorschrift voor het onderzoek met dit toestelletje van gesmolten kaas en condens met suiker op watergehalte, voor welk onderzoek dit apparaatje zich zeer goed leent. Het reinigen van de glaasjes vindt plaats met heet sodawater, waarna ze met gedestilleerd water worden afgespoeld, en met een doek droog gewreven. Vervolgens worden ze nagedroogd gedurende 5 minuten ineen droogstoof bij 115 tot 120 °C. Hierbij wordt het bovenste glaasje opgehangen aan het armpje, dat aan het onderste glaasje bevestigd is, zodat het drogen van de glaasjes volledig kan plaats vinden.
Na deze 5 minuten drogen wordt nog inde droogstoof het bovenste glaasje op het onderste gelegd, en eerst daarna het gehele toestelletje uit de droogstoof genomen. Nu worden de glaasjes op een metalen plaat gezet, zodanig dat de voetjes in uithollingen passen, en daardoor de glaasjes met hun gehele oppervlakte op deze metalen plaat rusten. Ze kunnen nu afkoelen, en om dit sneller te doen plaats vinden, plaatst men het gevalletje onder een ventilator. Het verdient aanbeveling, deze ventilator naast de gevoelige balans op te stellen, zodat men doorlopend glaasjes voor het afwegen direct bij de hand heeft, en ook opdat de glaasjes dezelfde temperatuur zullen hebben als die van het vertrek, waarin het afwegen plaats vindt. * * * Nadat de glaasjes zo gedurende 5 minuten tot afkoeling zijn gebracht kan met het eigenlijke onderzoek worden begonnen. Vooreerst natuurlijk het afwegen der toestelletjes. Men kan dit vereenvoudigen door de toestelletjes vaneen nummer te voorzien (dat zowel op het bovenste als het onderste deel aangebracht wordt), en de tarra te noteren (mits het glaswerk gaaf blijft). Voor het geval, dat het genomen monster nog warm is, moet het
Toestelletjes van Dr Heidbrink voor de bepaling van het watergehalte. Links: het bovenste glazen plaatje is opgehangen aan het armpje van het onderste glazen plaatje (in deze opstelling vindt het drogen plaats). Rechts: de beide glazen plaatjes liggen op elkaar; opstelling bij het wegen. Bij het drogen van de gereinigde toestelletjes kan men, gebruik maken vaneen fön.
742