Consumptiemelkproductie f 8.300.000 Verbruikt op boerderij 1.500.000 Vervaardigd tot boter ~ 4.000.000 Vervaardigd tot kaas 915.000 Vervaardigd tot gecondenseerde melk en melkpoeder „ 550.000 Totaal £ 15.265.000 Totaalwaarde oogstproductie £ 58.000.000 Totaalwaarde veeproductie ~ 65.000.000 x Totaalwaarde alle agrarische prod. £ 123.000.000 2. Melkproductie in het algemeen a) De basis van melkproductie is in het kort omschreven onder la) en we mogen er nog aan toevoegen, dat, afgezien vaneen te verwaarlozen hoeveelheid ingevoerde eiwitrijke voedingsstoffen, slechts inheemse voedergewassen werden verbruikt. b) 1.083.000 melkkoeien; gemiddelde opbrengst 243 gallon per jaar. c) Inde typische zuivelgebieden vindt men gemiddeld ongeveer 35 koeien per boerderij. Gedurende 1948 waren er 328 inde melkcontröledienst opgenomen en ongeveer 9500 koeien werden elke maand onderzocht. Er is een grote vraag voor deze dienst, maar tengevolge van personeelstekort kan slechts een beperkt aantal kudden worden onderzocht. Room voor boterproductie wordt gekocht volgens graad en vetgehalte, melk voor de condens- en consumptiemelkindustrie volgens gewicht en kaasmelk volgens gewicht of vetgehalte. De boer betaalt alle transportkosten. 'Behalve de basisprijs worden winterpremies betaald ten aanzien van room en melk, die dient ter verdere verwerking. 3. Verwerking van geproduceerde melk in millioenen gallons % Consumptiemelk 100 37,8 Verbruikt op de boerderij 30 11,4 Boterproductie 106 40,2 Kaasproductie 18 6,8 Gecondenseerde melk, melkpoeder en voor ander industrieel gebruik 10 3,8 264 100,0 4. Organisatie van de Zuivelindustrie a) aantal fabrieken 1939 1947 Gemiddelde cap. Consumptiemelkbedr. per dag Boterfabrieken ... 56 49 550 gallon room Kaasfabrieken 91 80 550 gallon melk Fabrieken voor gecondenseerde melk en melkpoeder 3 16 4400 gallon melk

Onder leiding van de Zuivelraad zijn er vrij goede vorderingen gemaakt met de centralisatie van boter- en kaasfabrieken. Fabrieken voor gecondenseerde melk en melkpoeder zijn, met uitzondering van één, op geschikte plaatsen gelegen en hierbij is verdere centralisatie niet meer nodig. Met betrekking tot consumptiemelk bestaat er geen organisatie voor centralisatie, maar er is een zekere vooruitgang bereikt door vrijwillige samenwerking. Er zijn geen zuivelfabrieken, waar melk voor de boterbereiding wordt gecentrifugeerd; alle room wordt op de boerderij geproduceerd. b) Verschillende vormen van ondernemingen Gegevens betreffende consumptiemelk zijn niet beschikbaar. Fabrieken voor Coöperatief Particulier Beperkte aansprakelijkh. Boter 35 % 15 % 50 % Kaas 65 % 11 % 24 % Gecondens. melk en melkpoeder 4 100 % c) Coöperatie Slechts gesloten en open coöperaties, geen noemenswaardige navorsing wordt door deze uitgevoerd. 5. Uitvoerende organisatie a) Kosten van ontvangst melk (kaas) % per gallon melk producentenprijs 13,452 pennies kosten van ontvangst s'/o % van producentenprijs botervet 2 pennies per gallon melk producentenprijs 12,148 pennies insluitende subsidie v. 0,734 pennie Ontvangstkosten = iy2 % van producentenprijs. b) Melk ontvangen door fabrieken 1939 1947 Consumptiemelk 60 100 Verbruikt op de boerderij 30 30 Vervaardigd tot boter 112 106 Vervaardigd tot kaas 14 18 Vervaardigd tot gecondens. melk en melkpoeder 11 10 Millioen gallons melk 227 264 c) Verwerkingskosten Kaas 3.3957 pennies per gallon melk of 11,09 % van de groothandelsprijs 31.991 pennies per pond.