uit BOEK EN BLAD
Bibliografisch Bijvoegsel van Taxandria 2e Bundel
Samensteller: Ir. A. J. L. JUTEN, Noordsingel 1. Bergen op Zoom No. 29. Behoort bij Taxandria 1934 afl. 9.
De Molen. De strijd, tot behoud van den molen wint het terrein ter behoud van dit mooie landschapschoon. De strijd plant zich, met de stroomlijn-wieken, zelfs voort in een onverwachte richting: de niet zoo slechte economie t. o. z. van 'n mechanische aandrijving. Nu strakjes de zuinigste economie het bedrijfsleven zal beheerschen zooals zelden het geval geweest is, zal menige molen zooals die te Oir schot, eerst met feestelijkheid, zooals deze in 1933 door burgemeester Jansen is in bedrijf gesteld, later als iets gewoons „gestroom-lijnd'' worden en behouden voor ons landschapschoon.
O. L. Vr. van Brabant. Nu, hier en daar, in het Brabantsche land, weer 'n kruisbeeld verschijnt langs den weg, nu is het ook begrijpelijk dat menigeen, die het oude mooie heeft weg zien glijden na 1560 uit het katholieke land, weer het middeleeuwsch-romantische terug verlangt en O. L. Yr. van Brabant in beeld en vereering te midden van het dagelijksch leven wil terugzien.
Hoe het was wordt vaak in gemeente-rekening en oud verhaal teruggevonden en verschillende schrijvers hebben in den loop der eeuwen zorg gedragen voor de bewaring van deze herinneringen. Maar elke vijftig jaar vernieuwt de menschheid weer en als er geen schrijvers waren die zich tot taak stelden elk nieuw geslacht weer te vertellen van wat onze vroegere geslachten droomden in hun mooie leven — wel dan zou het oude ook nu, zelfs in onzen tyd van lawines van boeken en tijdschriften, nog uit het weten der menschheid worden weggevaagd. Zoo moeten we de artikelen zien die dit jaar Rector van den Broek (Roosendaal) begonnen is in Sancte Maria (Breda'sch Bisschoppelijk blad) te schrijven. Ik geloof zelfs dat menigeen er nog een sprokkeling in zal vinden dat hem ongeweten is gebleven.
Heiligen-plaatjes. De tijd dat ook in Taxandria bijzondere artikelen verschenen over bidprentjes is weer al voorbij .... daarenboven ging het meestal over de tekst; de schoonheid en sprekendheid van het beeldeken zelf werd onbesproken gelaten. De Antwerpsche „Sanctjes-club" gevestigd in een der Jezuiten-scholen onder enthousiast voorgaan van den heer de Beer, de verzameling van de musea te B. o. Zoom (eenvoudig) en van het Bisschoppelijk Museum Breda (omvangrijk), een tentoonstelling in het pensionaat St. Anna te Oudenbosch, alleen over Maria-beeltenissen bewijzen wel hoezeer in het westen van Brabant de idee rijp is hoe ook deze voorwerpen bijdragen tot de kennis der cultureele gewoonten en cultureele ontwikKeling. Er zit zelfs in deze eenvoudige voorwerpen materiaal voor gedegen kunststudie!
Antonius van Gils. Begin Juni werd te Tilburg, zijn geboortestad, herdacht de 100e verjaardag van het afsterven van primus Antonius van Gils, stichter van het groot seminarie in het bisdom 's Hertogenbosch.
Nadat een gedenksteen in het geboortehuis was onthuld had een herdenkingsplechtigheid plaats, waarbij o. a. tegenwoordig -waren Mgr. A. F. Diepen, Mgr. G. Cruysbergs, vice-rector van de universiteit van Leuven, dr. P. J. M. van Gils.