uit BOEK EN BLAD
Bibliografisch Bijvoegsel van Taxandria 2e Bundel
Samensteller: Ir. A. J. L. JUTEN, Noordsingel 1, Bergen op Zoom No. 28. Behoort bij Taxandria 1934 afl. 8.
Het Bergen op Zoomsche Weeshuis. Levelt heeft in St. Geertruydtsbronne 1933 vele gegevens gepubliceerd over deze nu nog bestaande instelling Ze maakt, met hare inkomsten, in deze jaren een onderwerp uit van strijd in de stedelijke gemeente-politiek. Levelt, inplaats van zich aan de zuivere wetenschaps-beoefening te houden, het feitenmateriaal nauwkeurig op te sporen en dit voorzichtig te analiseeren, heeft al bij voorbaat een eigenaardig onoverwogen standpunt vastgesteld, heeft dit door het te weinig bestudeerd feitenmateriaal niet kunnen duidelijk maken en de le aflevering van St. Geertruydtsbronne 1934 bevat dan ook reeds een artikel van een andere liefhebber van geschiedbeoefening; de overste der artilleiie Boeree, waarin de verkeerde conclusies van Levelt worden aangetoond ; in hetzelfde nummer trekt de schrijver zich dan ook al meer terug.
Het wetenschappelijk materiaal dat Levelt publiceerde is : het Cartularium van het Bergen op Zoomsche weeshuis met de Regestenlijst.
Ir. J.
Opgravingen. Terwijl het Prov. Genootschap zijn krachten concentreert in opgravingen in het oosten der provincie die meerdere kennis bij zal brengen omtrent .de geschiedenis onzer oudste bewoners, gaat de Geschiedk. Kring te Bergen op Zoom op den eenmaal ingeslagen weg bij uitgravingen, baggerwerken, afbraak en nasnuffelen der Schelde-schorren te verzamelen, datgene wat uit historische tijden in eigen omgeving aan cultuur-resten te vinden is.
Zoo breidde zich hare verzamelingen rakende tegels, steenen pijpjes en Bergen op Zoomsch en aanverwant aardewerk geleidelijk uit
Nog dezer dagen wist het Museum haar tegel-verzameling te verrijken met een tegel uit het oude Reimerswaal, van het versierde vloertegel-type afgebeeld o. a. in C. de Geus: Oud Nederl. Tegels in fig. 1, daiir gedateerd 16e eeuw, en ouder dan dit type afgaande op het zuiverder gothische lettertype en onder taalvorm.
Zeldzame antieke pot. De heer Karei Azjjnman, Conservator van het Centraal Noord-Brabantsch Museum deelt mede:
De voor eenige maanden in het grafveld te Best gevonden groote pot is gerestaureerd en ter bezichtiging opgesteld in het Centraal Noord-Brabantsch Museum. Deze 85 c.M. hooge 4-oorige voorraadspot uit de La Téne periode (± 300 v. Chr.) heeft blijkbaar gediend voor cultusdoeleinden, gezien hare ligging op de overblijfselen van den brandstapel. Niet onmogelijk is het, dat zij iets te doen heeft met een begrafenis-maaltijd ter rere van den overledene. lntusschen zfln er tot nu toe — voor zoover mij bekend — uit de literatuur geen dergolijke groote potten bekend, althans niet in West-Europa. Het geheel maakt den indruk alsof een der verwanten van den overledene na afloop der plechtigheid nog een pot met spijzen als teerkost voor zijn reis naar het hier-namaals had mede gegeven.