uit BOEK EN BLAD
Bibliografisch Bijvoegsel van Taxandria 2e Bundel
Samensteller : Ir. A. J. L. JUTEN, Noordsingel 1. Bergen op Zoom No. 27. Behoort bij Taxandria 1934 afl. 7.
De oudste baksteen producten. In het Oudheidkundig Jaarboek, 4e Serie, 2e Jrg., Afl. 4 (Mei 1934), geeft G. J. Veenstra over de oudste baksteen producten in Friesland verschillende zakelijke gegevens en moeten die een leiddraad kunnen vormen voor verdere studie over ditzelfde onderwerp in West- en Oost-Brabant (waar men over hun aard der grondstoffen en bouwtrant wel twee verschillende baksteentypen zal aantreffen).
De Protestantsche kerk van Dinteloord. In hun studie over de Noord-Hollandsche Polderkerken in het Oudheidk. Jaarboek 1934 (Mei hebben Belonje en Ozinga nog eenige gegevens verstrekt over het werk van Post ten opzichte van deze kerk en diens positie, in algemeenen zin, als toegevoegde bouwheer van het Oranjehuis.
De geschreven letter in 't begin der 17e eeuw. De heer W. Bogtman te Haarlem (Prinsekade 45) heeft een aardig boekje samengesteld om de ontwikkeling te doen zien van het handschrift bij ons volk gedurende de 17e eeuw. Het boekje, dat velen welkom zal zijn, kan bij hem aangekocht worden.
800-jarig bestaan. In de maand Augustus 1933 viert de abdy van Berne, te Heeswijk, met groote feestelijkheden en onder belangstelling van allerhande persoonlijkheden zijn 800-jarig bestaan.
Even dit realiseeren: in 1134 werd de abdij, als één der velen, gesticht tot cultiveering en christianiseering op een meer intensievere wijze van onzen Brabantschen bodem.
Zeeuwsch Sagenboek Reeds vroeger bracht ik onder de aandacht, de uitgave „Noord-Brabantsch Sagenboek"; nadien verscheen van dezelfde hand, het hier genoemde ; met dezelfde overzichtelijkheid, gezellige verteltrant en met noten voorziend documentatie,... daar waar 'n meegedeelde sage behoort tot een algemeen type. Deze uitgave is verzorgd door Thieme en Cie te Zutphen.
Het groote verschil in volksaard, in geloof en levenswijze tusschen het Brabantsche en Zeeuwsche volk komt in deze bundels sagen goed uit. Een vergelijkende studie daaromtrent zou niet zonder verdienste zijn.
Ir. J.
Onze Musea. Yele onzer provinciale musea doen hun best hun nuttig bestaan te bewijzen; het Provinciaal genootschap te 's Bosch ijvert voor eigen geleide opgravingen; het Bisschoppelijk-stedelijk museum te Breda biedt plaats voor goede schilderijen-tentoonstellings van oude meesters en toonde het publiek een mooie verzameling van godsdienstige, heiligen en doodprentjes ; dat te Bergen op Zoom laat hare uitgebreide verzameling van eigen-stedelijk pottebakkersgoed en origineel en nagemaakt uit opgraving verzamelde Rijnlandsch aardewerk zien. Daarenboven breidt zich hare verzameling van pijpen en primitieve zalfpotjes uit Dit laatste museum houdt zich streng aan het verzamelen en tentoonstellen van alleen datgene wat als West-brabantsche cultuur is aan te zien. De inwendige restauratie is dit jaar weer sterk uitgebreid en doet geleidelijk aan de inwendige poortconstructie in de origineele bouw goed uitkomen.