Oude rechterlijke archieven terug aan de gemeente Breda. In 1933 is de teruggave van de oude rechterlijke archieven van Breda door het Rijk aan de gemeente een feit geworden. Hiermede is thans een oude door de gemeente indertijd hoog opgenomen kwestie op bevredigende wijze tot oplossing gebracht. In 1887 n 1. zag de gemeente zich door het opvragen van alle bescheiden van rechterleken en notarieelen aard door het Rijk meer dan de helft van haar archiefbezit ontnomen, een maatregel, waarin zij niet dan na protest berustte. De opvraging geschiedde destijds o. m. omdat de gemeente een onvoldoende archiefbewaarplaats bezat. Met het verbouwen van het gemeentehuis in 1925 echter droeg het bestuur der gemeente er zorg voor, een goed geoutilleerd archiefdepot te doen inrichten, opdat een eventueele teruggave van de archivalia mogelijk zou worden. Tengevolge van de gelukkige samenwerking van het rijksarchief in Noord-Brabant en de gemeente Breda kou er in dezen overeenstemming worden bereikt In beheer terugontvangen zijn thans de archieven deivoormalige Hoofd- en leenbank, de. Schepenbank, alsmede de notarieele protocollen vóór 1811 Bovendien zijn in bewaring gegeven de archieven van de rechtbank van eersten aanleg, van de rechtbank van koophandel en van het vredegerecht van Breda tot het jaar 1838. Op dezelfde wijze keerden het vorig jaar reeds de doop , trouw- en begraafboeken van vóór 1811 terug.
Het behoeft geen betoog, dat hiermede voor de geschiedenis van Breda en omstreken zeer belangrijke bionnen binnen het onmiddellijk bereik van haar inwoners gebracht zijn en de gemeente Breda mag zich dan ook gelukkig achten, deze noode gemiste stukken weder onder haar berusting te hebben gekregen.
Folklore studie. Onder auspiciën van het jonge universitaire leven der R K. Handels Hoogeschool, heeft in Dec. 1933 de Folklore-sectie van het Ned Nat. Bur. voor Anthropol. een studie-avond belegd te Tilburg. De bekende folklorist van der Yen hield daar een van zijn bekende voordrachten, met de bedoeling in Brabant de medewerking te vinden voor de samenstelling van de Nederl. Folklore-atlas
Ter kenschetsing van het bereikte en het inzicht bij de aanwezigen geef ik hier verkort, het slotwoord van Mgr. Prof Goossens:
1 Hij sprak de overtuiging uit, dat in Brabant het folkloristisch onderzoek met man en macht ter hand zou worden genomen.
Beter dan in de rest van Nederland misschien, is het oude volksleven in Brabant bekend, want Brabant is een land van oude tradities, en juist deze tradities scheppen de goede voorwaarden om op te sporen, wat hier leeft en geleefd heeft Spr. memoreert ook nog het werk van het Comité voor Nederl. Volkskunst, onder het actieve voorzitterschap van mgr. prof. Jos. Schrijnen en hoopt, dat door aller samenwerking het plan tot de samenstelling van den Nederlandschen Atlas moge slagen.
Intusschen moge ik hier de opmerking maken dat het voorbereidend Brabantsch Comité te eenzijdig was samengesteld om daarmee Brabant te vertegenwoordigen. *r-
Het Cleyn Pampieren Privilegieboek (1462-1572) van Antwerpen. Floris Prims heeft hiervan in Antw. Arch blad Jan 1934 de korte inhoudstafel. Behalve voor de betrekking tusschen Antwerpen en B. o. Zoom, blijkt daaruit dat er verschillende Ordinantiën, Juramenten en Privilegiën zijn, wier nadere bestudeering ook voor onze Brabantsche geschiedenis niet zonder belang zal zijn.