uit BOEK EN BLAD
Bibliografisch Bijvoegsel van Taxandria 2e Bundel
Samensteller: Ir. A. ]. L. JUTEN, Noordsingel 1. Bergen op Zoom No. 22. Behoort bi) Taxandria 1934 afl. 2.
Het Klooster. De katholieke kloosters werkten vanaf de vroegste tijden tot heden op hun wijze mede aan de menschelijke cultuur. Dit is goed gevoeld door een van origine Duitsche dominé-zoon Carl Wendlandt, die begon in Duitschland de oorsprong en de ontwikkeling der bestaande kloostergemeenschappen na te sporen. Het werk verschijnt ook in het Nederlandsch: op de drukkerij van de Nieuwe Venlosche Courant.
Het geheele verzamelwerk is voor onze Brabantsche geschiedenis - - al is het dan hoofdzakelijk van de laatste honderd jaar — van 't grootste belang, omdat in onze provincie öf een groot aantal vrouwelijke (want tot deze is het werk voorloopig beperkt) congregaties zjjn gevestigd die hun moederhuis elders vinden öf zij hebben hun moederhuis in onze provincie gesticht. Het aantal gegevens en data van ieder kloostergemeenschap is zeer groot en geeft een ruime kijk op de historische ontwikkeling en hun cultureele werkdadigheid.
Yan zeer vele Nederlandsche gemeenschappen wordt in een bijlage daarenboven nog het een en ander bijzonders vermeld; eenvoudige teekeningen of foto's van de bouw-stijlen der huizen worden verschaft; die ook nog van ander historisch belang zijn, indien de gemeenschap een oud buitenverblijf of oud kasteeltje heeft betrokken.
Van de meeste typen wordt in oorspronkelijke kleuren daarenboven in groot formaat de kleeding aangegeven ; bij eenigen in details.
Het zal de samensteller wel niet mogelijk zijn dit werk in zijn leven te completeeren; de taak schijnt mij te omvangrijk; maar wat hy in een kleine dertig afleveringen reeds gegeven heeft is zóó interessant, dat we hem een lang leven moeten toewenschen om van zijn eruditie op dit terrein zooveel mogelijk voor nu en later te kunnen genieten.
De uitgeefster zelf verdient meer dan lof voor deze uitgave; zij gaf blijk de cultureele waarde van dit menschelijk werken zeer goed te begrijpen ; door b\j t\jd en wijle aan de uitgave nog toe te voegen de mooiste typen van kloosterstijl in koperdiepdruk, zooals die op dit oogenblik door de beste Nederlandsche architecten is mogen gebouwd worden, heeft ze vele aan zich verplicht
Ik heb met de bespreking van dit werk, dat reeds jaren loopt, gewacht tot we een overzicht hadden van wat deze studie geven zou. Naar mijn opvatting is het resultaat veel belovend. Ir. J.
Geschiedenis der klokkengieters. In Antwerpsch Archievenblad Jan. 1934 geeft Prosper Verheyden de geschiedenis van drie bekende Antwerpsche klokken, waarvan o. a. „Karolus" gegoten werd door Willem en Jaspar Moer die te 's Bosch woonden en „Gabriel", gegoten door Jan en Willem Hoerken uit Veghel (zie ook Gildeboek 1881 - III).
Jongensspelen in West Brabant. Gaspar, van het Roosendaalsche Lyceum, liet zijn schooljongens vertellen van allerlei jongensspelen, die zij in eigen omgeving kenden.
Uit deze mededeelingen heeft hij 'n interessant opstel gemaakt voor Eigen Volk Dec. 1933.