DE BEIDE JAARMARKTEN EN DE KERMIS TE 's-HERTOGENBOSCH IN DEN FRANSCHEN TIJD.

1810-1813.

IfflBln het Journal du Département des Bouches du Rhin tSMl van 14 Juni 1811 maakte de Maire van 's Hertogenbosch bekend, dat de gewone Jaar- of Sint-JansMarkt in het vervolg, als van ouds, zal worden gehouden op den 24sien Junij, zijnde Sint-Jans-Dag, doch alsdan Zondag zijnde, daags daaraanvolgende.

Bovendien werd er toen in den Bosch nog gehouden de bekende St. Nicolaas-markt terwijl de jaarlijksche kermis begon op den vierden Zondag in Augustus.

De standplaatsen der kramen en tenten, zoo op de kermis als op de markt, werden bij loting bepaald. Kwakzalvers, planeetlezers of horoskooptrekkers, rijfelaars, draaiborden, loterykramen en diergelyken werden niet toegelaten en bedelaars en vagebonden werden ten strengste geweerd.

Zoowel tijdens de kermis als tijdens de beide jaarmarkten werd er op verschillende plaatsen bal gehouden. Zoo was er gelegenheid om te dansen in het Erabands Coflfyhuis op de Markt bij J. van Yugt (1810. 1811), — later bij J. J. Lowies (1812. 1813), — voorts in het Amsterdams Koffyhuis op den Hoogensteenweg bij Petrus Tinnebroek, — in het Stads Koffihuis bij Jan van Duuren en dan nog bij J. M. Delapré, wijnhandelaar op den Hoogensteenweg in het huis no. 181.

De danspartijen begonnen des avonds om 10 uur en duurden een groot deel van den nacht. Zoodra het bal aangevangen was, werd er geen bier meer getapt, doch enkel wijn geschonken, — bij Delapré veelerhande soorten, die hy uit de binnenlanden van Frankrijk, den Rhijn en Frankenland ontvangen had. Overigens vond men er nog toutes sortes de rafraichissement, zoo van eet- als drinkwaren. De casteleins adverteeren ieder voor zich, dat de zaal sera bien illuminée, dat het orchestre