sluitend muziek, musiceerende figuren of muziekinstrumenten op voorkomen z.g. „Instrumental China", of verzamelingen van „Religious China". Er wordt op décor verzameld in 't buitenland; hier meer (met uitzonderingen) voor versiering.

„Encre de Chine" of „Manière noire" noemt men het decor, dat geheel in zwart, als 't ware met een pen is geteekend. Het komt wel voor in het bestelde porselein

Dit is Chineesch porselein met een zeer eenvoudig blauw décor. Hier overheen (en zelfs zeer willekeurig) werd 'n ander décor in kleuren ingebrand, meest van een half Europeesch, half Oostersch ontwerp. Appelenplukkers, scheepjes enz. Het is 'n geheel apart staand soort porselein. Waar de naam Amsterdamsch Bont vandaan komt, is moeilijk te zeggen. Dit tweede décor heeft slechts weinig vuur gehad en is boven glazuur aangehecht.

Geëmailleerd-porselein; Wapenschotel Familie Verte.

(porcelaine de commande). Bij figuren zijn gezicht en handen soms even bruin aangedaan.

Het gekleurd porselein is in kleuren versierd, zonder emaille-verven dus.

Gewoonlijk zijn de kleuren rood (bruin, oranje) met blauw en verguld. Iets bijzonders wat de décors betreft zou hierbij niet op te merken vallen. Vroeger werd dit soort porselein altijd Japansch genoemd in tegenstelling met het blauw, dat dan Chineesch heette. Nu weten we tegenwoordig beter en alleen het eigenaardige gekleurde porselein, waarop het bruin, blauw, zwart en oranje met veel verguld in zoo kenmerkend ornament zijn verwerkt, het Imari-porselein, is Japansch. Misschien kan hier nog even gewezen worden op het z.g. „Amsterdamsche Bont .

Komende aan het blauw porselein, stuit ik op dezelfde moeilijkheid van zooeven n.m. dat zonder afbeeldingen de décors bijna niet te beschrijven zijn.

Even wil ik 'n splitsing maken in Lijzen-porselein en porselein met andere décors. Bij het lijzenporselein wordt het décor gevormd door de zooeven beschreven lange gerekte Chineesche vrouwefiguren. Zij zijn op alle mogelijke manieren afgebeeld. Meestal in gezelschap van spelende kinderen. Soms ook heeft een potje alleen het lijzendecor, terwijl op het deksel de zotjes zijn geteekend; rond de kom lijzen, op den bodem van binnen, de zotjes.

Dit porselein behoort tot het beste, wat China aan blauw porselein (wat dan in Holland onder de algemeene benaming „blauw porselein", „oud blauw wordt ver-