schiereiland Mullet gelegen, eveneens hun woonplaatsen verlaten hebben. De vijftig families, die op het eiland woonden en uitsluitend van landbouw en vischvangst leefden, zijn naar Blacksod op het vaste land van Ierland overgebracht, waar zij de beschikking hebben gekregen over 160 hectaren bebouwbaren grond.
Het Moezelkanaal Nancy-Diedenhofen. — Dit nieuwe kanaal, het grootste werk, dat op rekening van het herstel werd uitgevoerd, is na een werktijd van twee jaar op enkele kleinigheden na voltooid, zoodat het nog in dezen winter in gebruik genomen zal kunnen worden. Het traject Nancy-Metz kon worden gemaakt door verbreeding en verdieping van het oude kanaal; het gedeelte Metz-Diedenhofen is daarentegen geheel nieuw.
Het Moezelkanaal verbindt het erts- en hoogovengebied in Lotharingen via het Rijn-Marne-kanaal met den Rijn. Te Straatsburg hoopt men dat het kanaal een opleving zal brengen van het vóór den oorlog zoo belangrijke verkeer tusschen Lotharingen en het Roergebied (cokes van de Roer naar de hoogovens in Lotharingen en ruw ijzer en ijzererts met hoog ijzergehalte van Lotharingen naar het Roergebied).
(Peterm. Mitt.).
De goudmijnen van het Zevenbergsche ertsgebergte. — De N.R. Ct. van 19 Dec. 1931 deelt onder dit hoofd het volgende mede.
De Mica, de grootste Roemeensche onderneming, welke zich met de ontginning van goud bezig houdt en bij welke ook Duitsch kapitaal geïnteresseerd is, bezit de goudmijn Brad, de grootste van Europa. In de laatste maanden kocht zij nog vele mijnvelden in de omgeving van Brad en naar men verneemt, is de leiding der onderneming van plan, in verband met de uitbreiding van hare mijnvelden ook tot een intensieve exploitatie over te gaan.
Het moedergesteente der goudertsen van het Zevenbergsche ertsgebergte bestaat uit vroegtertiaire vulkanische gesteenten. De ertsen komen in hoofdzaak in andesiet-, daciet- en rhyolietgesteenten voor. In de omgeving van Brad zijn de tallooze mijngangen hoofdzakelijk in de andesietische gangvullingen en dichtbij goudhoudend.
Het goud komt in twee geheel verschillende vormen voor, of wel heel fijn verdeeld en voor het gewone oog onzichtbaar in de opvulling der gangen, dan wel als zoogenaamd vrijgoud, meestal in kleine holten der gangen, in den vorm van bladertjes, van mos of wat zeldzamer is, in den vorm van nuggets. Het eerstgenoemde wordt in de groote en moderne stampmolen te Gurabanya bij Brad gedeeltelijk fijngestampt en geamalgameerd — gelijktijdig wordt het goudgehalte van het pyriet door uitloogen met cyaanloog opgelost — gedeeltelijk gemalen en gefloteerd, — terwijl het vrijgoud, dat reeds afzonderlijk uit de mijn komt, direct in amalgamatietrommen geamalgameerd en daarna uitgesmolten wordt.