MEDEDEELINGEN

NED. NATIONAAL BUREAU VOOR ANTHROPOLOGIE

5 Voordrachten (met lichtbeelden) in cursusvorm over Kunst als cultuuruiting in praehistorischen tijd

te houden van Maandagavond i Februari tot en met Vrijdagavond 5 Februari 1932 in de Moderne Afdeeling van 's Rijksmuseum (ingang Hobbemastraat) te Amsterdam.

L. S.

Het Bureau prijst zich gelukkig thans, evenals voor de tusschen de jaren 1924 en 1931 georganiseerde cursussen, wederom een aantal geleerden tot het houden van voordrachten te hebben bereid gevonden. Hunne belangelooze medewerking, alsook de gastvrijheid, door het Bestuur van het Koninklijk Oudheidkundig'jGenootschap verleend worden hierbij dankbaar herdacht.

Bovenbedoelde Voordrachten beoogen een ieder, die zich rekenschap wenscht te geven van onze Westersche cultuur — die met zoovele elementen in het verre verleden wortelt — in de gelegenheid te stellen a. h. w. getuige te zijn bij het ontstaan en bij de vroegste ontwikkelingsphasen van één harer meest karakteristieke uitingen, n. 1. van de (beeldende) Kunst.

Door de ontdekking van palaeolithische *) rotswandschilderingen (in 1878 en daarna) en andere tot het gebied der beeldende kunsten behoorende palaeolithische vondsten in Zuidwest-, West- en Midden Europa, in Noord Afrika en Egypte is wel zeer overtuigend bewezen, hoe oeroud de scheppingsdrang van den menschelijken geest is. In uiterst vroegen vorm komt hij hier, in de kunst van het zgn. jong-Palaeolithicum, tot uiting. Hoewel zich gedurende de lange periode van dit Palaeolithicum verder ontwikkelend, blijft deze kunst in het algemeen éénzijdig en van naturalistisch-realistisch karakter, alsof invloed en leiding van hooger georganiseerd zieleleven nog ontbreken. Doch zij getuigt reeds van buitengewoon zuiveren waarnemingsen schoonheidszin en van een krachtig ontwikkeld verbeeldings- en uitbeel-

1) In den oudsten steentijd vervaardigde.