gebleven, maar getracht is door letters en cijfers deze zoo overzichtelijk mogelijk te maken. Gemakkelijk zijn deze kleuren alsnog door ieder aan te brengen wat zeer is aan te bevelen. Tal van spleten zijn in de kaart ingeteekend en evenzoo de ondergrondsche zuidgrens van het Boven Carboon, de zuidgrens van de Trias en de oostgrens van het Senoon. De kaart is samengesteld door Dr. Jongmans, van Rummelen en schr.

Kr.

Geologische kaart van Nederland. Blad Venlo (52). Uitgave Rijks Geol. Dienst. Verschenen 1931, Schaal 1 : 50.000.

De opname is verricht door Dr. Pannekoek van Rheden. Als oudste aan den dag tredende afzettingen komen die van het hoogterras van Maas en Rijn op verschillende plekken voor, ten deele op korten afstand aan weerszijden van de Maas maar vooral in een min of meer N. N. W. gerichte strook in het W. gedeelte van het blad. Overigens zijn ze in het gebied overdekt door de middenterras afzettingen van de Maas. Aan weerszijden van deze rivier is een niet overal doorloopende strook laagterras afzettingen. In de profielen is aangegeven de diepte waarop het Mioceen is gevonden in boringen, d. i. op de Peelhorst direct onder het hoogterras en in de slenken meest ook onder een dunne bedekking van mogelijk fluviatiel Plioceen en oudste Pleistoceen. Als alluviale afzettingen zijn in het Peelgebied vooral aanwezig hoogveen. Moerasveen is in soms groote plekken over het geheele blad verspreid. Dikwijls zijn het langgerekte strooken welke nog duidelijk verband houden met beekloopen. In sommige van dergelijke naar de Maas afwaterende beekloopen werden beekbezinkingen gevormd.

Kr.

Geologische kaart van Nederland. Blad Eindhoven (52IV). Uitgave Rijks Geol. Dienst. Verschenen 1931, Schaal 1:50.000.

De opname van dit kwartblad geschiedde door Dr. Th. Reinhold. Het blad sluit aan de reeds verschenen bladen Venlo en Valkenswaard. Bijna de geheele oppervlakte wordt ingenomen door middenterras-afzettingen van de Maas. Die van het hoogterras van Maas en Rijn komen reeds op eenige diepte voor (pl. m. 20 M.). Langs eenige riviertjes en beekjes is het middenterraszand overdekt door moerasveen en beekafzettingen en ook komen enkele geïsoleerde plekken moerasveen voor. Stuifzand-terreinen zijn hier en daar nog vrij groot maar toch veel kleiner dan op het aangrenzende blad van Venlo.

Kr.

Wanner, J. Das Alter der permischen Besleo-Schichten von Timor. Centralbl. f. Min. etc. Jahrg. 1931. Abt. B. S. 539—549.

In de omgeving van Besleo = Basleo zijn sedert de eerste ontdekking op meer dan 30 plaatsen permische fossielen gevonden in een strook van K. N. A. G., XLIX. 13