schillende basispunten bepaald en hoe de astronomische plaatsbepalingen uitgevoerd werden.

Voor de hoogteberekeningen der toppen, vanwaar uit de metingen geschiedden, werd gebruik gemaakt van twee metaalbarometers van Naudet. Vóór het vertrek van en na terugkomst te Paramaribo waren deze aneroïden geduïende eenige dagen vergeleken met den kwikbarometer in den cultuurtuin aldaar. IJoor nu dagelijks zooveel mogelijk op dezelfde uren als dat te Paramaribo geschiedde, de barometer-waarnemingen te doen, kon van de gelijktijdige obsei vaties in den cultuurtuin worden gebruik gemaakt, ter bepaling van de hoogte boven het zeeoppervlak van een aantal punten. Nochtans was het tijdsverloop tusschen beide vergelijkingen (5]/2 maand) te groot, om de verandering der index-correctie evenredig aan den tijd te mogen stellen. Eenige controle bestond echter, doordat de expeditie steeds langs den heenweg terugkeerde. De dagelijksche amplitude varieerde tusschen 2.3 en 3.4 m. M. De berekeningen hadden plaats volgens de formule van Laplace.

Eiken dag werd eveneens de minimum-temperatuur opgenomen, de maximum-temperatuur alleen op de dagen, dat niet gereisd werd.

Hieronder volgt een overzicht van de hoogte boven zee in meters, zoomede de minimum- en maximum-temperatuur in de kampen, waar we meerdere dagen vertoefden, de thermometer altijd in de schaduw opgesteld: