de uitvoer van coprah, die nu al belangrijk is, ongetwijfeld een kolossalen omvang aannemen.
Pepercultuur komt niet voor; dit zoude vroeger door den Soeltan van Atjèh verboden zijn, ten einde vexatiën en andere willekeurige handelingen van hoofden en handelaren, die zich daarbij gewoonlijk voordoen, te voorkomen.
Veeteelt en Vischvangst.
Simaloer is bekend om zijne karbouwen; het eiland schijnt een dorado te zijn voor de teelt van vee. De heer Van Langen deelt mede, dat (in 1881) een volwassen karbouw voor $ 6.— en een jonge voor $ 4.— was te bekomen, terwijl een geit met $ 2 — goed betaald was; de sterkte van den veestapel was toen verminderd, maar telde deze toch nog 5000 karbouwen. Dat aantal is stellig niet afgenomen doch de prijzen zijn gestegen; in de laatste jaren bedroeg die gewoonlijk $ 15.— a 20.— per volwassen beest, maar o. a. door het uitbreken van veeziekten ter Atjèh's W.kust en groote sterfte daardoor onder het vee, is er veel vraag naar karbouwen geweest, zoodat de prijs per volwassen beest nu § 20.— tot 30.— bedraagt, wat nog altijd de helft, ja dikwijls een derde is van den prijs, die elders ervoor betaald wordt.
Verscheurende dieren komen op Simaloer niet voor; de eenige vijanden der buffels zijn krokodillen, die hier en daar in kreken op de loer liggen.
Ofschoon de zee om Simaloer en in de baaien krioelt van visch, wordt aan vischvangst nagenoeg niets gedaan. Ook schildpadden komen voor en wordt dan ook schildpad uitgevoerd; verder vindt men er bizonder veel tripang en ook sponzen.
Wij komen op onze reis terug. Te half acht stoomden wij de Sinafangbaai binnen en lagen te kwart vóór acht een honderd meter van den wal op 10 vadem water ten anker.