In de i9de eeuw heeft die leerlooierij in de Langstraat, vooral te Waalwijk, groote uitbreiding ondergaan. De huidenhandel, die in 't begin der eeuw van Amsterdam naar Antwerpen verplaatst werd, bracht de Langstraat dichter bij de markt; de lagere dagloonen stelden de looiers in Brabant in de gelegenheid goedkooper te kunnen leveren dan de Amsterdamsche looiers, die achteruitgingen, en de dichtere nabijheid bij de Ardennen, welke uitmuntende schors leverden, maakte de aanvoer van het hulpmateriaal goedkooper. Daardoor ging in de Langstraat de looierij vooruit, en omstreeks 1825 had Amsterdam al een grooten aanvoer van leer en schoenen uit de Langstraat.

Gedurende de laatste kwarteeuw is de huisindustrie ook hier voor een groot gedeelte in de fabrieksnijverheid overgegaan.

De nederzettingen van Noord-Brabant zijn schier alle oud van oorsprong en hebben zich uitgebreid in den loop der eeuwen, alleen die op een gedeelte der later aangewassen kleigronden uitgezonderd. Een gebied van jonge, nieuwe nederzettingen vormt ook de Peel met zijn hoogvenen. Nog slechts een klein gedeelte van deze hoogvenen is ontgonnen, want enkele gemeenten, die daarvan bezitters zijn, houden de kolonisatie hier tegen 1). De hoofdnederzetting, welke hier ontstond, is Helenaveen; zij is het eigendom der Maatschappij Helenaveen, die sedert 1856 aangevangen is de hier in eigendom verkregen veengronden af te graven.

Langs het kanaal is de vriendelijke nederzetting Helenaveen ontstaan, een streekdorp, dat een belangrijken

1) Dat bemerkten wij te Deurne. Op onze vraag, waarom hier de afgegraven hoogvenen der Peel, die gemeentelijk eigendom zijn, niet in cultuur gebracht worden, ontvingen wij ten antwoord, dat men daarop niet gesteld was. Een dergelijke veenkolonie zou spoedig een school, een veldwachter enz. vragen en daardoor de gemeente meer nadeel dan voordeel bezorgen, meende men!!