(of lièeg, %.y&) opgegeven, met name voor Hulst en Aksel. De klank wordt daar vergeleken bij de e van het Eng. there en onderscheiden van de ê van 't Fr. tête. Dezelfde ^-klank wordt daar ook opgegeven voor de uit ai voortgekomen ee. Aardenburg en Kadzand hebben lag, dus zonder umlaut, maar waarschijnlijk van elders ingevoerd, daar toch ook het West-Vlaamsch (zie De Bo, Idiotikon, in voce) leeg met scherpe ee heeft.
6° In de ba- en a-streek vind ik leeg, leegste alleen opgegeven op de Veluwe voor Garderen en Uddel, in de Nederbetuwe voor Beusichem (leeëg) en Beesd.; maar overigens heerscht daar laeg, laegste, zooals op de Veluwe te Harderwijk, Ermeloo, Putten, Voorthuizen, en in de Nederbetuwe te Maurik, Buren en Zoelen (in den superlatief verkort legste) en op Urk; en verder leig, leigsie te Nijkerk en Barneveld (voor Elspeet luidt de opgave „leegste met ee naar den «-klank"), en buiten deze ba- en i-streek ook te Eemnes, Woudenberg en Scherpenzeel (waar laeigste wordt gespeld). Overal is deze ae of ei duidelijk te onderscheiden van den uit Germ. ai voortgekomen klank.
7° In de bo- óa- of ö-streek is in het Noordelijk gedeelte (over Limburg en Noord-Brabant spreken wij afzonderlijk) de klank overal ae of ee, behalve te Eemnes, Woudenberg en Scherpenzeel, die zich, zooals wij reeds zagen, door aei en ei bij de ba- en a-streek aansluiten. De ee heerscht zonder uitzondering in de oorspronkelijk-Friesche <?«-streek (of «"-streek), in Groningen en Drente, en ook in Overijsel, behalve in het Noorden en Oosten van Twente (nam.Tubbergen, Ootmarsum, Denekamp, Oldenzaal en Enschede met ae en Almeloo met ae en ee). In Gelderland vindt men de ee op de Veluwe, behalve aan den Zoom, waar Spankeren, Dieren, Ellekom, Rheden, Arnhem en Heelsum ae hebben. In de Graafschap overheerscht in het Noorden de ee, in