tG keeren. Wat is nu eigenlijk Dwars in den weg? Wist de schr. zelf het niet, dan stond hem den weg open om inlichting te vragen.
Ook over onze „kopjes' valt een en ander te zeggen. Signaal Imbosch (+110 M.) zoeke men op Imbosch en vindt daar: „Imbosch, buurt, o. v. Rozendaal, Geld. ; 2 n. o. v. Arnhem; i-^- n.w. v. De Steeg; 1^ n. o. v. Velp." Met deze afstandscijfers kan men de „buurt" in het donker vinden; maar de heuvel zelf, een van de hoogste punten van Nederland, waarop het signaal is geplaatst, vermeldt het aardrijkskundig woordenboek niet. De Galgenberg op de Veluwe (+107) ontbreekt; wel is het woord genoemd, maar voor de 20 M. hooge heuvels 3 uur w. van Nijmegen. Montferland (—|— 83) is vermeld als berg en huis, maar de noordelijk van Zeddam gelegen Hettenheuvel (-)- 105) ontbreekt. De Rouwenberg (+91) is alleen als huis vermeld, zoo ook de Darthuizerberg, de Kriekelberg of Krichelberg (-)- 195) is een buurt en de even hooge Ubachsberg een gehucht.
De Mookerhei is weggelaten maar daarentegen zijn opgenomen het Berkter-heitje en het Kievieterheitje, beide in de buurt van Grubbenvorst, ten noorden van Venlo. Van De Loopert wordt alleen gezegd: „iiz. w. v. Wassenaar; 1 n. v. 's Gravenhage. Z. Holl.", niet dat het een militaire Tummelplatz is. Waalsdorp zou alleen een huis zijn; het Liesbosch heet een buurt, het Mastbosch een huis; en soms ontmoet men op eens een technischen term, zooals bij Meiendal, een duinvallei ten z. w. van Wassenaar, een term die aan aardrijkskunde herinnert. Volgens het woordenboek zou De Haspel een huis zijn te Arnhem en Klarendal evenzeer; dit is mogelijk, maar buurten zijn het stellig ook.
Opgenomen zijn een aantal wegen en dijken, maar weggelaten zijn er nog meer, zonder dat het beginsel der sorteering uitkomt. Zoo vindt men o. a. vermeld den Kandelaarsweg en den Groeneweg bij Schiedam, den Hooglandschen weg bij Amersfoort, den Haarlemmerweg, den Graafschen weg bij Nijmegen, den Kruisweg bij Naaldwijk, het Goudsche Rijpad, de Gochsche straat bij Huissen, de laan van Pieter van der Twist bij Zoeterwoude, den Voortschen Weg bij Gendringen, den Walenweg in de Wienngerwaard, den Bergweg bij Hillegersberg, den Rhoonschen dijk bij Poortugaal, den Rolleklootschen dijk bij Nieuwerkerk (Duiveland), den Stadschen dijk bij Willemstad, den Klisweg bij Schoondijk, den Puttersdijk „langs de Zuiderzee", den Maasdijk van Maassluis over Nolleweg en Oranjesluis tot de Noordzee. Er is dus, zou men zeggen, eene neiging om wegen en dijken te vermelden; maar weggebleven zijn de Schiedamsche dijk tusschen Rotterdam en Schiedam, de Middagterlaan, de Spiegelnisseweg (2^ K. M.), de Laan van Nieuw Oost-Indië (2 K. M.), de Brasserskade tusschen Delft en Nootdorp (4 K. M.), de Mandjeskade bij