schappelijk nog zoo weinig bekende eilanden der Sangir- en Talautgroep voortgezet.

Met ingenomenheid vernemen wij uit het bericht van prof. Weber, welk een gunstig oordeel hij heeft over de wijze waarop de protestantschj zendelingen hun taak aldaar opvatten. Wij lezen o. a. „Op deze afgelegen „eilanden vertoevende, wordt ook de vluchtige bezoeker getroffen door „den snellen vooruitgang der bevolking door toedoen der protestantsche „zendelingen en van het gouvernement. Waar twintig jaar geleden veten „en slavenhandel aan de orde van den dag waren, de bevolking met „schild en zwaard gewapend was en levende menschenoffers geen uitzondering waren, ontmoet men thans op de hoofdplaatsen goede wegen en „nette erven, zijn schild en zwaard nog slechts met moeite uit een verbeten hoekje te krijgen. Te Taroena, op Liroeng, kwam de schooljeugd „uit, om ons in driestemmige koren: „Wien Neêrlandsch bloed", , het „Wilhelmus' (in oude zetting!) en andere liederen in Maleische bewoordingen wonderbaarlijk goed voor te zingen, of op picolofluiten van eigen „maaksel „Piet Hein" en andere wijzen, even correct als enthousiast voor „te spelen. Allen waren getroffen door het succes van het zendingswerk „en den invloed der besturende ambtenaren en der gouvernements-scholen ...

Op de Karkaralong-eilanden werd ook eenige dagen vertoefd en werden hydrografische opnemingen gedaan, terwijl ook een vluchtig geologisch onderzoek werd ingesteld op deze eilanden en op Salibaboe van de Talaut-eilanden.

Ten Noorden van Karkaralong werd gelood tot in 't zicht van Mindanao (Phihppijnen) ten einde na te gaan in hoeverre de Celebes-zee is te beschouwen als een submarien zeebekken, afgesloten door een drempel van ongeveer noo M. van den Stillen Oceaan. Ofschoon in die zee diepten van Sooo M. worden aangetroffen, wordt voor de mininum temperatuur op den bodem 3°. 7 C. aangegeven. Inderdaad loopt er een drempel van den Noord-hoek van Celebes over Talisse, Biaroe, Tangoeandong, Siaoe, Sangir en de Karkaralong-eilanden naar Mindanao Echter werd door de Siboga tusschen dit eiland en de Karkaralong-eilanden als minste diepte gevonden 1645 M.

29 Juli arriveerde de Siboga te Ternate om kolen te laden en inlichtingen in te winnen ten opzichte van de daarna te bezoeken eilanden: Batjan, Obi, Ceram en de eilanden beoosten Halmahera en ten westen van de westkust van Nieuw-Guinea.

3 Augustus werd de onderzoekingstocht wederom voortgezet. Eerst werd zuidwaarts gestuurd langs de ten westen van Halmahera gelegen kleinere eilanden, door straat Herberg, langs Batjan en de Damar-eilanden (zuidhoek Halmahera), terwijl daarna de archipel tusschen Halmahera en