(i8'/j H. A ),— en onder Lonneker voor weide 70, voor weide en bosch 12, en voor bosch 37 H. A.

De verveningen, met name van hoog veen, brachten ook vele hektaren ondergrond in kuituur. Het Helenaveen bezit tegenwoordig reeds eene vaste bevolking van 955 personen (rÓ4 gezinnen) op 750 H. A. ontgonnen land, en is steeds voortgaande groote hoeveelheden brandstof en turfstrooisel af te leveren. Van bijna even groot belang is deze nijverheid in de vervening onder de gemeente Deurne, gelijk blijkt uit de aflevering in 1898 van ongeveer 12 millioen K. G. turfstrooisel. Onder Asten werkt met goeden uitslag in die richting „the Griendtsveen Mosslitter Company". Opmerkelijk genoeg vinden wij niets vermeld van de hooge verveningen in Drente, waar men in 'tgeheel niet stil gezeten heeft, getuige de bloei van het uitgebreide Emmen.

De lage verveningen blijven steeds vele handen bezighouden, doch komen den landbouw eerst ten goede, wanneer de plassen worden drooggemaakt, waartoe de tijdige bijeenbrenging van zoogenaamde slikgelden de noodige fondsen moet leveren. Holland, Utrecht, Friesland en het Land van Vollenhove leveren veel brandstof af.

VII. Landsgebouwen , Waterverzorging enz.

De restauratie der grafelijke zalen te 's Gravenhage werd voortgezet, maar ondervond vele zwarigheden, want de toestand bleek hoe langer zoo meer zeer slecht te zijn en veel herstelling te vorderen; het Gerechtshof moest er uit verwijderd worden.

Voorts kwamen eenige nieuwe post- en telegraafgebouwen gereed, in de eerste plaats het monumentale gebouw te Amsterdam, een sieraad in het midden der stad; verder werden in gebruik gesteld de nieuwe inrichtingen voor dien dienst te Oudenbosch, te Wageningen, te Oudbeierland, te Oldenzaal, te Zwolle en te Oude-Pekela, benevens een gebouw voor den postdienst op het stationsterrein te Rotterdam.

Velerlei ontwerpen werden bewerkt en op onderscheidene plaatsen werd een aanvang gemaakt met den bouw.

Levendiger ging het toe op het gebied der waterverzorging; gereed of bijna gereed kwamen de inrichtingen te Helmond (ƒ 185 000, ), Tilburg, 's Hertogenbosch, Wageningen, Velp, Nijkerk (ƒ36580,—), Zwijndrecht (ƒ134000,—), Voorburg ook voor Rijswijk dienend, Haarlem (ƒ 1000000,—), Bussum (ƒ 150000,—) en Roermond.

Elektrische verlichting werd toegepast te Terborg, Beek en Ubbergen, Eist, Monster—Naaldwijk en 's Gravenzande, Baarn en Vreeland.