passeert men al spoedig aan zijne rechterhand de aloenaloen en den daaraan gelegen kraton, die thans wel officieel kaboepaten wordt genoemd, maar in den mond des volks zijn ouden naam nog heeft behouden '). De kraton bestaat uit drie, om elkaar heen gebouwde muren waarin poorten zijn, door welke men het hoofdgebouw, de receptie-pendopo van den Pangeran-regent, bereikt, welke, even als de overige gebouwen, bij den regent en zijne onmiddellijke omgeving in gebruik, goed worden onderhouden. De overige bouwwerken, de poorten en muren verkeeren in vervallen toestand.

Vóór de invoering van het rechtstreeksch bestuur in 1883 behoorden tot het emplacement van den toenmaligen kraton niet minder dan 133 steenen pendopo's en grootere of kleinere huizen. Vele dier gebouwen zijn sedert afgebroken en met de materialen daarvan heeft men de overige hersteld.

De masdjid ladjoe of oude moskee bestaat niet meer; op de plaats waar deze stond zijn toko's of winkelhuizen gebouwd waarvan de huur als wakaf in de moskeekas wordt gestort. De nieuwe moskee is aan de westzijde van de aloen-aloen gelegen en onderscheidt zich door niets bijzonders. De hoofdplaats heeft, de Chineezen en Europeanen in de wijken Pabean en Marengan medegerekend, eene bevolking van 18500 zielen.

De lustverblijven in den omtrek van de kota, bij \ eth, Java III, bl. 909 vermeld, zijn grootendeels verdwenen. Onderhouden worden nog de badplaats Batoean, welke voor het publiek toegankelijk is en het daarbij gelegen Ploso, waar de regent veel vertoeft.

Zeer bezienswaardig is nog altijd de begraafplaats Asta, welke op 2 paal afstands van den kraton op een heuvel-

ij Zie Veth, t. a. p., bl. 908—910.