LITTERATUUR.

A. NEDERLAND.

Beschrijving van de Nederlandsehe Zeegaten. Deel I. Zeegat van Vlissingen en de Schelde. Uitgegeven door het Min. van Marine. Afd. Hydrographie. Vierde druk. Verkrijgbaar bij Gebr. Van Cleef, 's Gravenhage. Prijs ƒ 0,50. Derde druk van gelijken naam komt hierdoor te vervallen.

R.

B. OOST-INDISCHE ARCHIPEL.

Wilhelm Volz. Beitrage zur geologischen Kenntniss von NordSumatra. (Zeitschr. d. Deutsch. geolog. Gesellsch. Berlin 1899, pag. 1).

Onder verwijzing naar de voornaamste literatuurbronnen geeft de schrijver eerst een beknopt overzicht over de geologie van Sumatra, hetgeen menigeen, die niet in de gelegenheid is zich in speciale geologische studiën te verdiepen, zeker welkom zal wezen. Achtereenvolgens worden behandeld: 1 de oude schiefer- en kwartsiet-formatie, 2 de groep der granieten, 3 de carbon-formatie, 4 de diabaasgroep, 5 trias, 6 het tertiair (eoceen, oude andesieten, mioceen, plioceen), 7 de jonge vulkanen, 8 diluvium en alluvium.

Daaronder is zeker het belangrijkste, dat het voorkomen van de triasformatie op Sumatra werd aangetoond. „Na het boven-carbon had de drooglegging van het eiland plaats, die tot na de dyas aanhield, zoodat de sedimenten van deze periode gemist worden. Tot nu toe onderstelde men ook, dat Sumatra gedurende het geheele mesozoicum land zoude geweest zijn, aangezien het scheen, alsof mesozoische vormingen geheel ontbraken; den schrijver gelukte het in Maart 1898 dikke afzettingen van de boven-trias, gedeeltelijk met versteeningen, in den bovenloop van den Kwaloe-Rivier (Res. Oostkust) aan te wijzen". [= S. Koewaloe].