„en het onderhoud van de Berkel tot behoorlijken waterafvoer met instandhouding van de tegenwoordige gelegenheid tot scheepvaart en het in voldoenden staat van „afwatering brengen en onderhouden van alle watergangen, die op de Berkel uitloopen". Het Waterschap is in vier afdeelingen gedeeld: Beneden-Berkel, Beneden-Slinge, Boven-Berkel en Boven-Slinge en omvat gronden in de gemeenten Zutfen, Gorsel, Laren, Lochem, Borkelo, Neede, Eibergen, Winterswijk, Groenlo, Lichtenvoorde, Ruurlo, Vorden en Warnsveld.

Het bestuur over het Waterschap is samengesteld uit een Watergraaf en twaalf hoofdgeërfden; daarvan vormen de Watergraaf en vier hoofdgeërfden, die voorzitters zijn der afdeelingen, het dagelijksch bestuur. De Watergraaf wordt door de Koningin benoemd voor een tijdvak van zes jaren; de hoofdgeërfden worden voor zes jaren gekozen door de geërfden. Geërfden zijn alle personen, maatschappen en zedelijke lichamen, die volgens de kohieren der hectarentalen een hoeveelheid land in de waterschapslasten aangeslagen, in eigendom, erfpacht of vruchtgebruik binnen de afdeeling bezitten, welke recht geeft op het uitoefenen van stemrecht. Het bestuur eener afdeeling is samengesteld uit de hoofdgeërfden der afdeeling, belast met het dagelijksch bestuur.

Intusschen was de lijdensgeschiedenis der Berkelverbetering nog niet ten einde. De Watergraaf, Mr. Sickesz, legde zijn mandaat als volksvertegenwoordiger neder, omdat de drukke werkzaamheden aan de constitutie van het Waterschap de toewijding en de krachten van een geheel man eischten; en ook omdat de oppositie, die zich waarschijnlijk op zijn persoon zou concentreeren, hem niet meer geschikt zou doen blijven voor candidaat zijner partij in het district Zutfen. De uitkomst bevestigde deze meening.