Hoe rijmt zulks echter met zijn bewering als zou het Jangplateau een vochtig klimaat hebben? (Zie zijn „Rapport"
bl- 15—17)-
Hoewel dit aardrijkskundig tijdschrift zich minder daartoe eigent, moet ik ten slotte toch nog even terugkomen op de uitdrukking van Dr. Kohlbrugge als zou ik met ijver, een betere zaak waardig, propaganda voor mijne plannen hebben gemaakt.
Uit deze woorden zou men moeten opmaken dat de heer Kohlbrugge een eigenaardig begrip heeft van het doel dier plannen, die bëoogen in Indië aan de duizenden Europeanen gelegenheid te geven om te genezen van de kwalen, die het gevolg zijn van een langdurig verblijf in de tropische vochtig-heete laaglanden.
Te verwonderen is 't die uitdrukking te moeten vernemen van iemand die in verschillende geschriften zoo hoog opgeeft van het klimaat van Java's hooggebergte, voornamelijk dat van Tosari. Ik geloof dan ook dat deze scherpe zinsnede hem uit de pen is gevloeid door de vrees dat mijne plannen tot uitvoering zouden kunnen komen, want moeilijk kan ik me anders voorstellen dat een arts, wiens levenstaak is verlichting te brengen in s menschen lijden, een plan dat ditzelfde ten doel heeft, zóó zou kunnen bestrijden als de heer Kohlbruo-ge heeft gedaan.
Hoe geheel anders luidt daartegenover het oordeel van andere mannen van gezag, die ook het hoogland bezocht hebben, slechts lof er over verkondigen en het ten zeerste aanbevelen als herstellingsoord der lijdende menschheid in ons schoon Insulinde. Men leze slechts de boeiende, vol jeugdigen gloed en enthousiasme geschreven opstellen van Dr. J. Groneman, den algemeen geachten