malige oostgrens van het hoogveen Rouveen—Staphorst—Zuid Kievitskaar , en in het geheel niet aan de westgrens van dit laatste.

De oorzaak hiervan is, dat de westgrens van dit laatste hoogveen zich over laagveen-veenstoffen uitbreidde, van het in Noordwest-Overijsel reeds vroeger gevormde laagveen, terwijl de oostgrens van dit hoogveen en de westgrens van het hoogveen Ommerschans—dorp Dedemsvaart—Hoogveen tegen het zand grensden, dat door de hier heerschende winden telkens verplaatst werd. Hieruit volgt, dat de westgrens van het oostelijke der twee bedoelde hoogvenen daardoor in meerdere mate werd gehinderd in zijne horizontale uitbreiding naar 't westen, als de oostgrens van het westelijke dezer hoogvenen in zijne horizontale uitbreiding naar het oosten Vandaar, dat thans nog, vooral ten N. van de Dedemsvaart tot aan de Reest, het oostelijke hoogveen in tongen onder het zand doorloopt waardoor ontstaan eenige, in mijne dissertatie zoogenoemde, hoogveen-veenstoffen-formaties, d. z. hoogveen-veenstoffen, die nog in oorspronkelijke ligging aanwezig zijn, doch bedekt zijn door zand of iets anders. Die in elkaar grijpende en over elkaar liggende tongen van zand en hoogveen of hoogveen-veenstoffen komen menigvuldig voor, veelal aan de westgrens onzer hoogvenen. Die zandtongen werden vroeger tangen genoemd, zooals blijkt uit namen als Boertange, en de nabij Ter Apel gelegen Kloostertange en Hanetange enz. (Zie Nom. Geogr. Neerl. Deel II, pag. 176). Of deze tangen, zooals bij deze twee hoogvenen, ook daar, op de oostgrens van Groningen, een gevolg van verstuivingen zijn, betwijfel ik; want bij de genoemde plaatsen werden ze bebouwd en zulke tangen vormden eerie tegenstelling met de zoogenaamde „burlooze" of „boerlooze" d. i. onbebouwde tangen. Volgens Staring, en de genoemde Kon. Concessie kan het verband der twee bedoelde hoogvenen dus niet bestaan hebben van Vinkebuurt, nabij Ommerschans, tot de Vecht zuidwaarts. Ten noorden van Vinkebuurt moet die „strook veen van geringe breedte" dus gelegen hebben.

Staring geeft dit verband niet aan op de geol. kaart, hoewel hij het „verveende hooge veen" telkens aanduidt.

Oude bescheiden — b. v. de tegenwoordige Staat der prov. Overijsel, de concessies enz. der Dedemsvaart —, noch inlichtingen van in die streek bekenden, noch het tegenwoordige geol. terrein zouden tot dit verband tusschen de Vinkebuurt en de tegenwoordige Dedemsvaart, ongeveer tusschen sluis 4 en sluis 5, kunnen doen besluiten. Bij 't graven van de Dedemsvaart daar ter plaatse vond men geen veenstoffen onder de oppervlakte van het zand, volgens den heer Breukel, den hoofdopzichter