Fransch Guyana in opdracht om geschikte punten voor bezettingstroepen te vinden, die ongeoorloofde expedities van roofzieke goudzoekers op den Franschen en Nederlandschen kant der rivier zouden controleeren en verhinderen moesten „dass die Goldmarodeurs von den Ansiedelungen am untern Lauf des Maroni nach dem oberen Lauf des Flusses, dem Tapanahoni, der Lawa mit ihren zahlreichen goldftlhrenden Creeks und hauptsachlich dem noch neutralen Territorium, zwischen den zwei letztgenannten Fltlssen gelegen, gelangen".
Het reisverhaal langs deze nog niet overbekende rivier, die op het bijgegeven schetskaartje het meest op den voorgrond treedt, is eenvoudig en boeiend geschreven. De bijzonderheden , waarop wij boven het oog hadden , hebben betrekking op den franschen post voor gedeporteerden (1500 Et 2000 in getal), St. Laurent, met zijn afschuwelijk klimaat en het treurig aldaar door de bannelingen geleide leven; op de gesteldheid der rivier, die aan den Franschen steilen en Nederlandschen vlakken oever zoo zeer uiteen loopt; op een plantage van de „Rucupflanze oder Bixa Orellana", welke daar door den Heer Barre in het groot werd gekweekt „wegen des in den Samen der Fruchtkapsel enthpltenen rothen Farbstoffes (Orleansroth)"; op het groote aanzien, wat de genoemde negervorst Oseisi nog altijd bij de boschnegers genoot en de tucht, die hij, de „gran man", door het uitoefenen der rechtspraak als anderszins onder hen onderhield; op de beschrijving dier Maroni-boschnegers, een prachtig gevormd en sterk menschenras; op de watervallen van Armina, die in een kleine rivierstoomboot werden genaderd, doch met groote moeite en in cano's moesten gepasseerd worden; eindelijk op de Merian-Creek, zoo geheeten naar een dame uit Basel, die ongeveer tegen het jaar 1700 op S4jarigen leeftijd Zwitserland verliet, om in de oerwouden van Suriname de toen nog zoo onbekende fauna en flora van dat land te bestudeeren. Zij is de schrijfster van het werk „Metamorphosis insectorum Surinamensium", dat uitstekende kopergravures bevat; en zij was tevens de vervaardigster der schoon uitgevoerde schilderstukken, waarvan een verzameling, op perkament geschilderd, in het Museum van Artis te Amsterdam aanwezig is. Genoeg om te doen zien, dat wij Dr. Sasse, die onze aandacht op deze reis vestigde, daarvoor dank schuldig zijn.
De Pionier. Handleiding voor het verzamelen en waarnemen op natuurkundig gebied, inzonderheid in tropische gewesten, door L. Serrurier, doctor juris, directeur van 's Rijks Ethnographisch Museum en lector aan de Rijks Universiteit te Leiden. Met 20 afbeeldingen in den tekst en
56