Als hij dan Movers meening bestrijdt, die het een plaats ten Z. van kaap Ghir, waar thans Agadir gelegen is, aanwijst, heeft hij voor die bestrijding geen anderen grond, dan dat Movers meening met Hanno's reisverhaal strijdt, wanneer deze de vloot in anderhalven dag van kaap Soloeis naar Karikon teichos laat komen. Ieder zal terstond inzien dat de plaatsing van Karikon teichos ter hoogte van het tegenwoordige Agadir niet zoozeer met Hanno's reisverhaal als wel met Mullers opvatting van de ligging van kaap Soloeis in strijd is. Is deze kaap Cantin, dan zou het bereiken van Agadir in anderhalven dag, zoo niet onmogelijk, dan toch moeilijk aan te nemen zijn; is zij kaap Ghir, dan is dit alleszins mogelijk en klopt het volkomen met den tekst.

Doch wij hebben nog andere gronden om in dezen met Movers, en niet met Muller mede te gaan.

Hoe men ook de beteekenis van het woord Karikon teichos moge opvatten : als „Karische muur of vesting" (versterkte plaats, door Phoeniciers of Karthagers met behulp van bij hen in dienst zijnde Karische zeelui gesticht) , dan wel als Kir chares, d. i. „muur der zon", zooveel is hoogst waarschijnlijk, dat wij in het Musokaras, bij Ptolemaeus op 30° 50' geplaatst, dit Karikon teichos moeten herkennen. Die breedtebepaling wijst veeleer op Agadir, dat onder c» 310 N.B., dan op dé Tensift, die onder 320 N.B. is gelegen, terwijl ook de beteekenis van Agadir (versterkte plaats), zoo zij niets voor de gelijkstelling van die plaats met het oude Karikon teichos bewijst, toch ongetwijfeld op een terrein doelt, dat zich te allen tijde alleszins tot het bouwen van een versterkte plaats heeft geleend.

Doch wat in dezen werkelijk veel afdoet, is de omstandigheid, dat het terrein bezuiden Kaap Ghir veel beter dan bezuiden kaap Cantin tot kolonisatie geschikt is. Merkwaardig is het, dat dit door Muller zeiven helder in het licht wordt gesteld, als hij de juiste keuze van het terrein voor de stichting van Accra, wat hij dan aan de monding der Soes plaatst en met Agadir gelijk stelt, wil aantoonen'). Neemt men hierbij in aanmerking, dat dit Accra verder bij geen der oude schrijvers voorkomt, terwijl Karikon teichos behalve door Ptolemaeus, nog uitdrukkelijk vermeld wordt bij Ephorus 2),

1) p. 5 , noot: „Locorum natura ab omni vi tuta est; portum habet et navium stationem in tota hac 01a longe optimam; circumjacet et ad desertum usque patet regio vitibus, olivis, aliis arborum generibus abundans, argenti, ferri, cupri venis dives, coelo beata, j commerciis cura interioris Africae populis nectendis aceommodatissiraa, eoque nomine olim apud Portugallos clara et nuper a Jacksono Anglis suis commendata".

2) Steph. Byzant. Kapixov rïixac, Ai'(3v»)s Iv xpurrépx tüv Hpcextetw utijA&v, dl( "E(pOpOS Té/iTTf|.