den, waarbij onze gebrekkige kennis van Celebes niet uit het oog behoort verloren te worden. Eerst worden lange lijsten gegeven voorstellende de geographische verbreiding van de 393 in Celebes gevonden vogelsoorten, daarna wordt de affiniteit van de 15 aan Celebes eigene vogel-geslachten inet andere geslachten bediscussieerd en naar hunne meerdere of mindere afwijking in drie klassen gebracht, de vogels van de verschillende groepen eilanden rondom Celebes worden in lijsten gebracht onder bemerkingen over hunne affiniteiten en afkomst, daarna volgt eene discussie over de verhouding van Noord- en Zuid-Celebes tot elkander. Het resultaat dezer lange doch buitengewoon instructieve discussie is: dat de vogelfauna van Celebes en omliggende eilanden meer verband houdt met de Philippijnen dan met eenig ander land en dat de overeenkomst van de daar levende vogels met de „oriental region" tweemaal zoo groot is als die met de „australian region"; dat de oorsprong van de Avifauna van Celebes voornamelijk eene Aziatische is, doch dat Celebes maar kort met het continent verbonden was en dus eene verarmde Aziatische Avifauna genoemd moet worden, terwijl door de isolatie bijzondere vormen zich ontwikkelden; de Papua-elementen laten zich verklaren door eenvoudig eene overvlieging van daar aan te nemen.
De afzonderlijke fauna's van Celebes en van de andere eilanden van den Oost-Indischan Archipel zullen wij stellig niet bewerkt zien, daar dit een arbeid van meer dan 100 jaar eischt. Derhalve kan slechts de toekomst uitmaken of de ornithologische feiten, zooals ze thans bekend zijn, ons correct leerden that Celebes belongs to the Oriental Region and not to the Australian, and that it is most appropriate and safe to adopt a transition-Zone between these two regions, comprising a Celebesian Area, besides severally a Philippine, a Moluccan and a Lesser Sudan Area.
Hierna volgt de nauwkeurige beschrijving der 393 soorten met tal van variëteiten, opgave van literatuur, geographische verbreiding, vorm van nest, kleur en grootte van eieren, maten van skelet en verdere wetenswaardigheden.
Ernst Hartert. Account of the Birds collected in Sumba by Alfred Everett and his native Hunters. (Novitates zoologicae, 1898, bl. 466—476).
Hartert heeft gewacht met publiceeren der vogels door Everett verzameld op Sumba in najaar en voorwinter van 1896, omdat Everett door een goed geïnstrueerden jager zijne onderzoekingen heeft doen voortzetten en wel naar de hooger gelegen binnenlanden van dat eiland. Het resultaat voor de geographische verspreiding is, dat de Ornis van Sumba