kening der getij-kromme, waaruit de gezagvoerder den besten tijd van aankomst en vertrek, en de gunstige oogenblikken voor debarcatie en embarcatie met één oogopslag gewaar kan worden". Aldus speekt Dr. v. d. Stok in den aanvang van dat opstel en in Hoofdstuk III zet hij niet alleen de studie van dat onderwerp voort, maar geeft bovendien een uitvoerige beschouwing van het getijden-vraagstuk. De geheele quaestie wordt daarin grondig behandeld. Het meest interessante deel komt ons voor te zijn, wat er in §§6 en 7, „Characteristics of some partial tides en Different types of tides", wordt medegedeeld. Na aangetoond te hebben, dat er verschillende partieele getijden ontstaan door verschil in afstand, door de werking van de zon en de declinatie der maan, zegt de schrijver, dat er voor den Indischen Archipel reden is om het aantal partieele getijden tot zeven te beperken. Hiertoe brengt hij:
i°. S2, een halfdaagsch zongetij; 2 maal hoog water in 24 uur; de snelheid is 30° per uur, en de tijd van hoog water, eiken dag op hetzelfde uur vallend, wordt gevonden door 30° in het kappa-getal te deelen.
N.B. het kappa-getal geeft den tijd aan, die er verloopen is tusschen den doorgang van de ster en het oogenblik van hoog water of het correspondeerende getij.
20. M2, een halfdaagsch getij, veroorzaakt door de maan, die als stationnair in gemiddelden stand wordt beschouwd; 2 maal hoogwater in 24.84 uur; snelheid 28°.984 per uur; de vloed iederen dag 50 minuten later dan den vorigen dag, wordt berekend door 28.984 te deelen in het kappa-getal en dit constant getal te tellen bij den tijd van den ondersten of bovensten doorgang van de fictieve ster.
3°. N, een halfdaagsch getij, veroorzaakt door de veranderlijkheid van den maansafstand (elliptisch getij); 2 maal hoog water in 25.3167 uur; snelheid 28°-4397 per uur. Elke vloed komt 1 uur 19 min. later dan die van den vorigen dag; hij wordt gevonden door 28.4397 in t kappa-getal te deelen en die constante hoeveelheid te tellen bij den tijd van den ondersten of bovensten doorgang van de fictieve ster.
40. K2, een halfdaagsch maan-zon getij, afhangend van de declinatie van zon en maan; hoog water 2 maal in 23.9345 uur; snelheid 30°.o82 per uur; de tijd van hoog water valt eiken dag 8 min. vroeger dan den vorigen dag. Men vindt dien tijd, door 30.082 in het kappa-getal te deelen enz.
50. Kt, een eendaagsch maan-zon getij, afhangend van de declinatie van zon en maan; eens hoog water in 23.9345 uur; de snelheid is 150.04107 per uur; de tijd van hoog water valt eiken dag 4 min. vroeger dan den vorigen dag. Men vindt dien tijd door 15.04107 te deelen in het kappa-getal enz.