B. OOST-INDISCHEN ARCHIPEL.
Catalogus van de boeken en kaarten uitmakende de Bibliotheek van het Departement van Koloniën, met Naam- en Zaakregister. Nieuwe Uitgave 1898.
In dezen Catalogus welke werd samengesteld door den bibliothekaris bij bovengenoemd departement A. Hartmann, zijn vereenigd de titels der boeken en kaarten voorkomende in de eerste uitgave van 1884 met de daarop verschenen vervolgen tot en met uit0. 1895, terwijl de aanwinsten gedurende de jaren 1896 en 1897 verkregen — voorzoover die niet tijdens de bewerking nog in het hoofdwerk konden worden opgenomen, — vereenigd zijn in een supplement.
Hoofdwerk, supplement, naam- en zaakregister zijn in één band gebonden en vormen met de inhoudsopgave meêgerekend een boekdeel van meer dan 1000 pagina's.
In den Catalogus zijn de boeken gerangschikt naar de onderwerpen, welke daarin behandeld worden: met behulp van de „inhoudsopgave" die eigenlijk de indeeling van de boekerij aangeeft is men dus reeds voor het zoeken naar een werk op bepaalde bladzijden aangewezen; verder kan het zaakregister in sommige gevallen daarbij dienst doen; terwijl het zeer uitvoerige naamregister, voor werken, op wier titel de naam des schrijvers genoemd wordt, den zoeker wel nimmer in den steek zal laten.
Ieder boekwerk heeft natuurlijk een nummer, 't welk echter alleen dient om het werk in de boekenkast te kunnen vinden.
Er zijn drie hoofdverdeelingen aangenomen, nl. „Koloniale Bibliotheek", „Algemeene Bibliotheek" en „Kaartenverzameling".
De eerste is gesplitst in negen afdeelingen, nl.:
I. Algemeene werken over Koloniën en Koloniale belangen,
II. Reizen naar- en door Oost- en West-Indië ,
III. China, Japan, Siam, Australië en de Zuidzee-eilanden met Nieuw-
Guinea,
IV. Periodieke werken,
V. Nederlandsche Koloniën,
VI. Britsche Koloniën,
VII. Fransche Koloniën,
VIII. Spaansche en Portugeesche Koloniën en
IX. Duitsche en Italiaansche Koloniën.
Eenige dezer afdeelingen zijn dan verder gesplitst in onderdeelen; zoo bijv. de VJe, de meest uitgebreide, in drie onderafdeelingen: