tischen Oceaan beslaat het gebied grootendeels een driehoek, van Liberia naar Haiti (verder tot aan Yucatan) en Kaap San Roque, met een aanhangsel in het westelijke gedeelte van den Zuid-Atlantischen Oceaan tot aan den Steenbokskeerkring, de evenaar bijna geheel vrijlatend.
Het gebied waar de schommelingen van 10 tot 20 graden Fahrenheit bedragen , is het uitgestrektste op den Oceaan. Het vult de tusschenruimten van de zooeven beschreven zones en sluit deze tot op groote afstanden in. Het beslaat de geheele gematigde luchtstreek, bereikt den zuidpoolcirkel niet, maar spreidt zich ver voorbij den noordpoolcirkel uit in den Atlantischen Oceaan, tot ten noorden van Spitsbergen en tot MatotsjkinSjar op Nova-Zembla.
Binnen dat gebied vindt men echter uitgestrekte gedeelten waar de schommelingen meer dan 20° bedragen. Zulk een strook loopt in het zuidelijk halfrond ten zuiden van den keerkring door den Atlantischen Oceaan en, langs Kaapland, tot bij West-Australië, daarenboven is er in den Grooten Oceaan zulk een gebied dat Tasmania, Victoria, enz. insluit en een onafhankelijk gebied om Nieuw Zeeland heen. Behalve vele kleinere plekken vindt men nog een breede strook tusschen Hainan en Kamtsjatka te eener, de zuidpunt van Alaska en Oregon te andere zijde, en tusschen den mond van den St. Laurens, Schotland, de Noordkaap, en Florida, de Acores en Kaap Verd.
Het gebied waar de temperatuursverschillen 250 bedragen, is zeer verbrokkeld, bijna geheel buiten de keerkringen (met uitzondering van plekken bij kaap Guardafui, de Roode zee, en aan de Chineesche kust). In den Noord-Atlantischen Oceaan ligt een uitgestrekt gebied ten oosten van de kust van de Vereenigde Staten en Newfoundland, tusschen 30° en 50° N.Br., zeewaarts tot 30° W. L. reikend, een ander gebied beslaat bijna geheel de Middellandsche zee, de Zwarte zee en de Kaspische zee, en ook de Iersche zee, het Kanaal, de Noordzee en de Oostzee en een strook langs de Noorweegsche kust behooren daartoe. In den Grooten Oceaan beslaat zulk een gebied een driehoek van Sachalin naar Kanton en een punt op 160°, ten oosten van Jezo.
In den zuidelijken Indischen Oceaan treft men twee plekken aan, ten zuiden van Madagaskar, waar de schommelingen 320 F. bedragen (van 40° tot 720 en van 420 tot 770), het grootste gebied in den Noord-Atlantischen Oceaan met schommelingen van meer dan 30° ligt ten oosten van Noord-Amerika, tusschen 30° en 50°, voorts in het grootste deel van de Middellandsche zee, de Zwarte zee, de Oostzee, en het zuidelijke deel der Noordzee.
In het noorden van de Roode zee zijn verschillen van 36° (van 570 tot