Dezelfde vormingen trof Hilber aan in de bocht tusschen Punta Pezzale en Punta Maturuga in het Noorden van Parenzo 1). Ook Partsch geeft bericht aangaande het voorkomen dier vormingen op Cephalonia 2).

De oorzaken van haar ontstaan zijn te zoeken in de mechanische inwerking van het zeewater.

Al de verschijnselen van een Karstlandschap vindt men terug op gletschers en wel op die, waar deze weinig spleten vertoonen en niet in beweging zijn. Dit is b. v. het geval op het Groenlandsche inlandijs, op een groot aantal der Noorweegsche Bottnbraeer en ook op Alpine dalgletschers. Sulzer (aangehaald in Sieger's opstel: Karstformen der Gletscher 3) beschrijft die gletscherkarren als volgt:

„Eenige firnvelden hielden ons nog op (n. 1. bij de bestijging der Mount Shasta). Zij waren in diepe, smalle gleuven verdeeld, waartusschen hooge kammen aanwezig waren, die met eenigszins hellende randen scherp toegespitst en stijf bevroren waren. Om daarover te kunnen marcheeren en heelhuids boven te komen was een ernstig stuk. Nooit zag ik eigenaardiger ijsvormingen. Ze kunnen wel niet anders dan door den wind ontstaan zijn".

Inderdaad is de ongelijke afsmelting gepaard met deflatie (windwerking) de oorzaak van het ontstaan dier vormingen.

Landverhuizing uit Nederland in 1897. De Staatscourant 1898, N°. 191, bevat een uittreksel uit de verslagen over den doortocht en het vervoer van landverhuizers te Amsterdam en Rotterdam door de Commissiön van Toezicht daarover uitgebracht.

Van de bij het bovenvermeld uittreksel gevoegde tabellen behelst de eene een overzicht van de landverhuizers, in 1897 uit de havens van Amsterdam en Rotterdam vertrokken, naar de nationaliteit, de samenstelling der gezinnen en het land van bestemming. Daaruit blijkt o. m., dat van de 1903 personen, die rechtstreeks uit Amsterdam vertrokken, 56 Nederlanders waren, 6 Noord-Amerikanen, 75 Duitschers, 175 Hongaren, 183 Javanen, 528 Oostenrijkers, 50 Rumeniërs, 816 Russen. Behalve de 183 Javanen, die, gelijk bekend, naar Suriname gingen, hadden allen Noord-Amerika als bestemming.

Van Amsterdam vertrokken over andere havens 128 personen, en wel 125 Nederlanders en 3 Duitschers, van wie 4 naar Noord-Amerika en 124 naar Zuid-Afrika.

1) Hilber, Geol. Küstenforsehungen zwischen Grado und Pola ara Adriat. Meere. Sitzungsber. d. kais. Akademie d. Wiss. in Wien Bd. XCVIII, pag. 54.

2) J. Partsch, Erganzungsheft Peterm. Mitt. 1890 pag. 19.

3) Geographische Zeitschrift I, pag. 182.