veel namen vermeld; het feit dat van Höevell in 1892 daar zoo weinig plaatsnamen vermeldde, had eene waarschuwing kunnen zijn, tegen het overnemen van al de door Van Musschenbroek in 1878 in die streken geplaatste namen; van Schelle kwam toch niet verder dan Dilonijohoe, naar vermeend wordt. Erkend moet echter worden, dat het uiterst moeielijk is, in deze eene schifting te maken, omdat Van Musschenbroek's gegevens in vele opzichten, elders, bij nader onderzoek juist bleken. Dat overigens de auteur, wel degelijk schifte, blijkt o. m. uit de omstandigheid, dat de naam Biga, voorkomende in een der Sarasin schetskaarten, werd weggelaten, dewijl die heeren zelve vermelden, dat die plaats slechts eenige weinige huizen bevat.

Enkele opmerkingen mogen hier volgen.

Bij de twee meertjes, gelegen in het hoogland van de Poigar, door de Sarasins „Mokobang See" genoemd, ware die naam te stellen geweest. Thans komen die meertjes zonder naam in de kaart voor; de Sarasins trokken er langs, de heeren Schwarz en de Lange vermeldden den zelfden naam en er was ruimte genoeg om dien te plaatsen.

Op grond waarvan de naam G. Saratoes in de kaart werd vermeld, is niet duidelijk; in Graafland's kaart komt deze niet voor; Van Musschenbroek noemt het gebergte B. Mahatoes; veiliger ware het geweest, in navolging van de Sarasins te spreken van: hoogplateau van de Poigar.

Doeloedoea in het reisverhaal van de Sarasins en op hun kaartje aldus genoemd, wordt Boeladoe geheeten; terwijl van Musschenbroek de plaats Doeloedak noemt; de eerst bedoelde naam is toch waarschijnlijk juist, daar de Sarasins de plaats bezochten.

Zou de in de Zuidkust uitloopende rivier, in de kaart Sindaka genoemd, niet Sinandaka heeten, naar den berg waar zij ontspringt; de heeren Sarasin noemen de rivier ook Sinandaka.

Dat de plaats Bintaoena, in de kaart Bintaoea is genoemd, zal wel aan den zetter te wijten zijn.

In de kaart komt west van de hoofdplaats Gorontalo, een plaats of dorp Potanga voor; terwijl van Höevell die plaats niet, maar wel den naam Potanga (in rood) als grondnaam vermeldt; voor Mondelomo aan de kust, zuidoost van Gorontalo geldt hetzelfde; bij van Musschenbroek komen deze namen in 't geheel niet voor; zou hier ook aan eene vergissing moeten gedacht worden?

Uit de reis van de Sarasins valt niet af te leiden, dat er eene plaats Toepadaa in het Bonesche bestaat; zij noemen dien naam althans niet, hoewel hun reisroute langs de plaats gevoerd heeft, waar die naam in de kaart staat. Toepadaa komt wel voor in de kaart van Van Musschenbroek , maar daarin wordt ook nog hooger op aan de Bone, Lamboeline