katholieken missionaris van Flores, wijlen Le Cocq d'Armandville en in de tweede plaats het bekend maken van eenige interessante bijzonderheden hem door dienzelfden priester van tijd tot tijd in partikuliere brieven medegedeeld. Deze laatste verdienen vooral in verband met ten Kate's bekende reisrapport de aandacht.
Vrienden van ten Kate zullen zeker met belangstelling vernemen, dat hij zich thans in Japan bevindt, waar hij sedert medio April j.1. zijn tenten opsloeg.
C. M. Pleyte.
Kaart van Nederlandsch-Indië, schaal i : 7 000 000, met eene opgave der staatkundige indeeling en alphabetisch register, de juiste ligging der plaatsen op de kaart aangevende. Amsterdam. Seijffardt's boekhandel, 4° plano (51X42 cM.). Prijs ƒ0,90.
Behalve hetgeen op den titel vermeld staat, wijst het kaartje ook de stoomvaartlijnen der Koninkl. Paketv. Maatsch. aan; de spoorwegen op Java en Sumatra komen er echter niet op voor; overigens geeft het ongeveer hetzelfde, wat andere kaartjes van die afmetingen van den N. O. I. archipel te zien geven.
Voor de Westerafdeeling van Borneo zijn de nieuwste bronnen gebruikt; voor Koetei echter niet.
De alphabetische naamlijst, met verwijzing naar het vak waar de naam te vinden is in de kaart, is aan de achterzijde der kaart gedrukt. Vele namen zijn van een accent voorzien, ten einde aan te geven op welke lettergreep, de klemtoon moet vallen.
Blijkbaar is er naar gestreefd, voor de namen een rationeeleschrijfwijze te volgen. Men vindt toch: Bengkoelen, Blitong, Bangka, Mangkasar, in stede van de min juiste vroeger gevolgde spelling: Benkoelen, Billiton, Banka, Makassar. Hoe meer deze nieuwere schrijfwijze, vooral op in Nederland gebruikt wordende kaarten gevolgd wordt, hoe meer kans er bestaat, dat men in Nederland zal afzien van het gebruik eener, zoogenaamd, geijkte schrijfwijze. In Indie is men reeds voorlang op den goeden weg in dat opzicht.
Het kaartje eigent zich bijzonder voor schoolgebruik.
Geologische TTebersichts- und Vulkan-Karte von Java und Madura. Nach R. D. M. Verbeek u. R. Fennema. Masstab 1 : 2250000; met twee profielen; behoort bij een opstel getiteld: „Die Geologie von Java" voorkomende in Petermann's Mitteilungen 44 Band 1898 II; en bevattende een aankondiging van het groote werk van Verbeek en Fennema getiteld: „Geologische beschrijving van Java en Madoera."
Deze kaart, op zeer kleine schaal, geeft een algemeen overzicht van