Men ziet uit deze inhouds-opgave, vooreerst dat thans alle werelddeelen buiten Europa behandeld worden, hetgeen vroeger, om verschillende redenen, niet altijd het geval was. Aangezien de poolstreken en de oceanen eveneens besproken worden, heeft raen nu de overzichten voor de gelieele aarde, tot nagenoeg op denzelfden tijd bijgewerkt, bijeen. Bijzondere opmerkingen zijn er ditmaal niet over te maken; de overzichten zijn, als gewoonlijk, zoo beknopt mogelijk ineengezet. Zeer veel belangrijke mededeelingen en gegevens bevat ook nu weer het (vijfde) overzicht van Prof. Toula. Het overzicht betreffende de geophysiek is ditmaal in twee zelfstandig bewerkte gedeelten gesplitst. Ook thans bevat het jaarboek weer een nieuw hoofdstuk, nl. dat over de geschiedenis der aardrijkskunde van Prof. Ruge. Van veel belang is ook Prof. Egli's overzicht, waarin riog weer eens wordt gewezen op de tallooze moeielijkheden, welke zich voordoen met betrekking tot de juiste spelling en de afleiding der namen en op het dilettantisme dat in deze materie zooveel kwaad sticht, terwijl zoovele schrijvers bovendien niet op de hoogte der litteratuur zijn, zoodat reeds lang weerlegde dwalingen telkens weer het hoofd opsteken.

Ook de pogingen, welke in de laatste jaren gedaan zijn, om tot eenheid van spelling en tot juiste uitspraak te geraken, hebben nog niet veel resultaten opgeleverd. En zelfs voor elke natie afzonderlijk zijn er nog overvloed van moeielijkheden. "In der That, auch die Versuche, für den bloss nationalen Gebrauch zu einheitlicher Schreibung zu gelangen, gestalten sich iinmer schwieriger, je tiefer man in die Einzelheiten der F rage eindring t"') zegt Prof. Egli en dan voegt hij er bij dat G. G. Chisholm , op grond van russische, grieksche en aziatische gegévens, heeft aangetoond dat het Londensche stelsel van spelling en transscriptie aanvulling behoeft. Wij bevelen hetgeen Egli daarover zegt 2) bijzonder aan in ieders belangstelling.

In het voorwoord wijdt Prof. Wagner eenige woorden van hulde aan de nagedachtenis van den op 20 April 1895 overleden Prof. Gustav Hirschfeld, wiens grondige overzichten betreffende de geographische en topographische kennis der grieksche oudheid een sieraad van het jaarboek waren. T.

Wij ontvingen het prospectus eener uitgave, die wel is waar niet bepaald van geographischen aard is, maar welke wij hier toch gaarne vermelden, aangezien zij betrekking heeft op eenige der eilanden van onzen Indischen Archipel en zij, uit een wetenschappelijk oogpunt zeker van groot belang belooft te zullen worden, nl.:

A. B. Meyer & L: W. Wiglesworth , The birds of Celebes and the neighbouring- islands (Sangi, Talaut, Sula, Togian etc.). 2 vols. 4°. (about 1000 pages) with about 50 coloured plates and maps. Prijs bij inteekening: £10.—. Berlijn, R. Friedlander & Sohn.

Het werk zal bevatten eene wetenschappelijke beschrijving der vogels van Ce-

1) Ik spatieer. T.

2) Ook over de spelling der namen op de wereldkaart op een millioenste.