bezocht (1818) „Arctic Highlanders" genoemd (welke naam voor menschen, die aan zee wonen, niet heel gepast is), zijn tegenwoordig het zuiverste type van hun stam; zij zijn gehard en hun aard is niet bedorven door aanraking met vreemdelingen. Volgens Peary zouden er 250 zijn. Ross bevond dat zij onbekend waren met het gebruik van pijl en boog en dat zij geen enkele soort van kano's (kyaks) hadden; Peary daarentegen vond in 1891 op de verschillende nederzettingen kyaks, terwijl pijl en boog algemeen in gebruik waren.
Bryant hoopt dat zij steeds bevrijd mogen blijven van den verderfelijken invloed der Europeesche beschaving.
In de algemeene vergadering op Vrijdag den 2den Augustus werden o. a. de volgende voordrachten gehouden.
Présentation d'une carte ancienne russe du XVIIsiècle. Par Mr. Ie Prof. Ahodtchine.
Proposition as to the study of the Basques. By M. W. L. d'Abartiague.
De laatstgenoemde spreker wees op de wenschelijkheid dat de geleerden de bestudeering van het vraagstuk omtrent den oorsprong der Basken met kracht ter hand mogen nemen, en opperde daaromtrent enkele vermoedens, in verband met de in vroegere geologische tijdperken onderstelde verdeeling van land en water (altijd een netelig onderwerp) en de daaraan vastgeknoopte verplaatsingen van de voorouders der Basken.
Sectie-vergaderingen op Vrijdag, den 2<len Augustus.
Spéléologie and mountain structure.
1. Spéléologie. Par M. E. A. Martel.
2. Les Pyrénées et nouveaux modes de lever. Par M. F. Schrader.
3. Observations on the Spanish Siërra Nevada. By Prof. Dr. J. J. Rein.
Morphology of the earth.
1. Morphology and terminologie of land forms. By Prof. Dr. A. Penck.
2. On the definition of geography as a science. By Mr. Batalha Reis.
3. Resolution as to the International Study of earthquake phenomena. By Prof. Dr.
Gerlaxd.
De voordracht van den bekenden onderzoeker der causses in ZuidFrankrijk, E. A. Martel, over speleologie of holenkunde werd door den secretaris voorgelezen. Het wetenschappelijk onderzoek van holen is eerst begonnen in het laatst der 18de eeuw, en wel met het oog op palaeontologische doeleinden. De belangrijkste werken over dit onderwerp zijn die van Buckland: Reliquiae diluvianae; Boucher de Perthes; Boyd-Dawkins: Cave hunting, Early Man in Britain;
40