De Pamoetang-beek, op blz. 992, r. 12 v. b. genoemd, heet ten rechte Kali Pamottan.

De naam „Oetang Soengei Petoeng" in de noot op deze bladzijde voorkomende, is waarschijnlijk de Maleische vertaling van „Alas Kali Petoeng."

De bamboe-soort, welke in deze streek zoo menigvuldig groeit en op een geschikten bodem voor de koffiekultuur wijst, heet bamboe of pring „petoeng" en is dezelfde die overal op Java onder dien naam wordt geplant en waarvan de halmen in de steden tot ƒ 1.— per stuk waard zijn.

Deze bamboe is grijsachtig groen; is dus vermoedelijk niet dezelfde als de in noot 2 genoemde bamboe item. Zie mijne aanteekening op Deel I, blz. 159 r. 1 v. b.

De waterval der Kali Mandjing, bedoeld op blz. 962, r. 5 v. o., heeft, volgens mijne meting in 1885, eene hoogte van 41 M. Kort te voren was een inlander, belast met het overbrengen der post naar een der aan de overzijde gevestigde ondernemingen, bij het oversteken der beek, vlak boven den waterval door een bandjir overvallen en met paard en al medegesleurd en nimmer meer teruggevonden.

„Bewonderen (blz. 993, regel 1) kan men dezen waterval niet; alleen door op den buik liggende het hoofd over den rand vooruit te schuiven, kan men eenigermate, doch zeer onvolkomen, den duisteren afgrond peilen, en van beneden is de val niet te bereiken.

De Platyeentrum robustum is eene der wilde begonia-soorten, welke gezamenlijk door de Javanen „tembiloengan" of „asem-tembiloengan" worden genoemd en waarvan het zure sap den woudloopers dient om hunnen dorst te lesschen.

Na de Kali Mandjing overgetrokken te zijn komt men thans niet in een woud, maar op de schoone koffie-onderneming Moelia Hardja of Soember-Andong.

Trouwens, met uitzondering van een klein stukje boschgrond, waarop sinds kort eene pasanggrahan voor de Gouvernements-ambtenaren is opgericht, loopt de meest gebruikelijke weg herwaarts tegenwoordig van de Kali Padang af, voortdurend over erfpachtslanden en wel achtereenvolgens over de ondernemingen Kali Padang, Ampel Gading, Petoeng-Ombo, de eene al bloeiender dan de andere.

De Kali Padang en de Kali Mandjeng zijn beide, door samenwerking van de erfpachters (eene zeldzaamheid!), van bruggen (de laatste van een ijzeren brug van ± 10 M. spanning) voorzien en de daarover loopende vrij goede weg wordt eveneens door hen onderhouden.