het langdurig verblijf van de Jackson-expeditie op Frans-Jozefland, het avontuurlijke ballonplan van Andree, de belangrijke reizen van Peary in Groenland, als ook de gunstige resultaten, vóór korten tijd in de antarktische gewesten verkregen de volle aandacht op het poolvraagstuk hebben gevestigd, ja het tot een onderwerp van den dag hebben gemaakt.
De uit den aard der zaak zeer omvangrijke stof is hoofdzakelijk topographisch gerangschikt, waardoor de lezer gemakkelijk een overzicht krijgt van de naar de verschillende deelen van het poolgebied ondernomen reizen. Na een inleidend hoofdstuk over „de waarde en de beteekenis van het poolonderzoek" wordt in een vijftiental afdeelingen achtereenvolgens de ontdekkingsgeschiedenis van de verschillende poolgewesten behandeld; terwijl een hoofdstuk over de reizen, die bepaaldelijk werden ondernomen met het doel de pool te bereiken en een over de internationale poolstations van 1882—83 zijn ingelascht.
Bij deze indeeling valt intusschen een zekere eenzijdigheid niet te miskennen. Greely zelf, een Amerikaan en leider der bekende Amerikaansche expeditie naar de Lady Franklin-baai 1881—1884, heeft met bijzondere voorliefde de ontdekkingsreizen in arctisch Amerika behandeld, met zóóveel voorliefde, dat daarbij de andere deelen o. i. nog al veel zijn te kort gekomen. Terwijl de tochten, die het vinden van de N. W. doorvaart ten doel hadden, die ter opsporing van Franklin en die langs den zeeweg tusschen Amerika en Groenland in 7 hoofdstukken zeer uitvoerig worden besproken, ook die reizen, die weinig of niets tot de vermeerdering onzer geographische of natuurwetenschappelijke kennis hebben bijgedragen, zijn aan de meest beroemde pooltochten, voor zoo ver ze niet op Amerikaansch gebied plaats vonden, slechts elk een drie- of viertal bladzijden gewijd, b. v. aan de expeditien met de Germania en Hansa, de Tegetthof, de Vega, de Jeanette e. a., waardoor dan ook o. a. de ontdekkingsgeschiedenis van Nova-Zembla, de N. O. doorvaart, Spitsbergen en Frans Jozefland wel wat heel beknopt zijn behandeld.
Zoo ook houdt in het hoofdstuk over het internationaal poolonderzoek van 1882—83 de Amerikaansche afdeeling ons langer bezig dan alle andere afdeelingen te zamen.
De vertaalster heeft — zooals op het titelblad staat — het boek voor Nederland bewerkt en met het oog daarop in het hoofdstuk over NovaZembla, het verhaal van de reizen en overwintering van Willem Barendsz en de zijnen uitvoeriger behandeld dan in het oorspronkelijke werk het geval is. Van 't geen in onze dagen door Nederlanders is ver-