Er zullen geologisch-geographische uitstapjes gedaan worden in de omstreken van Jena, terwijl er ook eene excursie naar Weimar zal plaats hebben. Het lidmaatschap kost 6 Mark, waarvoor men ook de verslagen ontvangt. Aanmelding bij den secretaris van het plaatselijk comité, Dr. F. Römer (Jena, Zoologisches Institut).

HET KLIMAAT VAN ZUID-AFRIKA.

Dr. Emil Holub, de bekende oostenrijksche Afrika-reiziger, eere-lid van ons Genootschap, zond ons onlangs het nummer van 6 Dec. 1896 van het „Neues Wiener Tagblatt", waarin hij het een en ander mededeelt omtrent zijne ervaring als geneesheer in Zuid-Afrika, meer in het bijzonder in betrekking tot de longtering. Het is hem voorgekomen dat de hooge plateau's in het binnenland „der beste Luftcurort der Erde ftlr Phtisiskranke sind". Zulks wordt door hem toegeschreven aan het klimaat dier streken, dat voor de ontwikkeling van de tering-bacillen niet gunstig is, zoodat de ziekte, wanneer zij niet al te ver gevorderd is, tot staan komt. In het tijdperk van Nov. 1877 tot Aug. 1878 heeft hij in de diamant-velden te Kimberley 64 gevallen van tering behandeld, waarvan bij 63 de kwaal geheel tot stilstand kwam. In het zuidelijker gelegen Cradock, dat slechts 900 m. boven den zeespiegel ligt en nog blootgesteld is aan koude zuidelijke winden (in sommige maanden van het jaar), had de behandeling niet zulke gunstige gevolgen.

Ook andere geneesheeren in Zuid-Afrika, die hij noemt, hebben dergelijke waarnemingen gedaan. De zaak verdient in ieder geval een nauwkeurig en stelselmatig onderzoek; volgens den schrijver zou Prof. Koch in opdracht hebben zulk een onderzoek in te stellen.

Eene eigenaardigheid van het klimaat der op 1100 tot 1600 m. hoogte gelegene plateau's zijn de in den winter onafgebroken heerschende noordwestenwinden , die niet zelden het roodachtige laterietstof in massa opjagen , zoodat er somtijds geduchte stormen ontstaan, waardoor de lucht met stof opgevuld is. Hoewel, tijdens Holub's verblijf te Kimberley, de helft der teringlijders hun gewoon dagelijksch werk verrichtten, terwijl de meergegoeden in hunne tenten, die tegenwoordig door steenen gebouwen vervangen zijn, eene toevlucht zochten, werd er niet geklaagd over erger worden der kwaal. Het gezondste jaargetijde op die hooge