vlakte van Peking wegschieten, terwijl de hoogere den grooten bergrand van Nankou vormen. Denudatie en breuk kunnen ten slotte geheele tafel- en berglanden oplossen in afzonderlijke bergen, die dan tafelbergen (de bekende in Zuid-Afrika: de Tafelberg, de prambergen, enz.) en schollenbergen vormen. Bij laatstgenoemde, door breuk ontstaan, kunnen de lagen horizontaal zijn gebleven en dan komen zij uiterlijk overeen met de door denudatie gevormde tafelbergen; het zijn de tafelschollen. Of wel de lagen kunnen wigvormig tusschen andere lagen wegschieten; dan worden zij door de Duitschers, wier terminologie in het Hollandsch moeielijk is "weer te geven, Keilschollen (wigvormige schollen) genoemd.
Ik acht het niet noodig, in dit overzicht alle onderdeelen te bespreken; het schijnt mij voldoende, te wijzen op enkele gedeelten ter kenschetsing van het geheel. Geheel in den geest van het voorafgaande behandelt Supan de gevouwene gebergten en de flexuur-gebergten. Daarbij geeft hij een beknopt overzicht van de tegenwoordig geldende theorieën, die moeten dienen om het ontstaan dier gebergten te verklaren. Het komt mij voor dat hij zulks meer gedaan heeft pour acquit de conscience en om aan de vakgeleerden te toonen dat hij op de hoogte is van het onderwerp , dan in de verwachting dat de lezer veel aan die korte uiteenzetting zal hebben. Of het waar is dat „diese kurzen Andeutungen genügen zur Orientierung" acht ik niet boven allen twijfel verheven; evenmin als ik geloof dat het de taak der geographie zou zijn „die auszere Erscheinung der Gebirge aus ihrem inneren Bau zu erklaren"; dat schijnt mij meer de taak der geologie l).
Na de flexuur-gebergten worden de vulkanische bergen behandeld en daarna volgt een hoofdstuk over de geleding der gebergten, waarin o. a. de boven reeds door mij genoemde theorieën betreffende de doorgangsdalen besproken worden, alsmede de dal waterscheidingen. Het laatste onderdeel van dit hoofstuk, n. 1. de toegankelijkheid der gebergten, is natuurlijk uit een zuiver geographisch oogpunt van groot gewicht.... maar naar verhouding erg kort.
De voorliefde van Prof. van Supan voor de bespreking van physische problemen blijkt hier weer zeer duidelijk. Evenzoo bij zijne behandeling
I) Opmerking verdient het dan ook dat Supan's »Litteraturnach\veise" op p. 479 en 499 bijna alle betrekking hebben op bijdragen in geologische vaktijdschriften of op afzonderlijke werken van geologen.