vereenigde werkingen is dan de denudatie, waarvoor Supan weer een nieuw woord in de plaats stelt, nl. destructie, omdat velen onder denudatie alleen het resultaat der werkingen van lucht en water verstaan en de abrasie daartegenover stellen; terwijl hij die beide soorten, wat hunne einduitwerking betreft, wil samenvatten. Het woord denudatie wil hij uitsluitend gebruiken voor den afvoer der bestanddeelen, welke door de verweering worden losgemaakt.
Maar wij hebben boven reeds gezien dat de afvoer van losse bestanddeelen van den bodem ablatie wordt genoemd ') en nu dient men er op gevat te zijn dat die losse bestanddeelen in zeer vele gevallen door de verweering ontstaan zijn (hetzij dan door chemische of door mechanische). Men ziet het: hoe meer kunsttermen er zijn, des te lastiger worden zij in het gebruik.
Het gevolg van den afvoer der bestanddeelen, door de verweering ontstaan, is de afzetting ervan op andere plaatsen: zoo ontstaan de alluviale gronden. Het kan echter ook zijn dat de verweeringsproducten blijven liggen op de plaats waar zij gevormd zijn: dan spreekt men van eluvium, bijv. het bekende lateriet in de keerkringslanden. Maar er zijn nog andere eluviale vormingen, zooals ieder weet die Richthofen's Führer heeft gelezen (o. a. p. 498).
Laat ons evenwel den schrijver niet in al die bijzonderheden volgen 2), want dat zou overbodige arbeid zijn, daar ieder het werk zelf ter hand kan nemen. Van een algemeen standpunt beschouwd, kunnen wij ons de aardoppervlakte, onder de werking van alle krachten waaraan zij aanhoudend is blootgesteld, voorstellen als één groot ruïnen-veld; want zelfs daar waar die krachten opbouwend werken, nl. door vorming van alluviale gronden, zullen zij toch gelijktijdig trachten hunne eigene scheppingen te verwoesten. Het water spaart, in zijne erodeerende werking, evenmin de hardste gesteenten als de zachtste grondsoorten; geholpen door chemische en mechanische verweering, die het arbeidsveld als het
1) Von Richthofen beperkt het begrip ablatie tot de werking van het water zelf (Führer, p. 135), dat de bestanddeelen van den bodem losmaakt, indien zij niet veel samenhang moer daarmede hebben. Maar dat zal toch ook veeltijds het gevolg der verweering zijn?
2) Het boven genoemde woord desquamatie komt niet bij Supan voor, maar is, voor zoover ik weet, afkomstig van Walther, die er mede bedoelt een eigenaardigen vorm van verweering der gesteenten, door het loslaten der buitenste deelen, als gevolg van het ontstaan van kloven in het binnenste, evenwijdig aan de oppervlakte (vgl. ook Penck, Morphologie, p. 204).