Hoekstra's beschrijving der orographie van Suraatra, Haver Droeze's kaart der Battah-landen, Kan's kaart van Nederlandsch-Indië, DornseifFeirs kaart van Sumatra enz. en daarbij is ook aangegeven waar die kaarten en werken c. q. in Nederlandsche tijdschriften besproken zijn. Ook de onderzoekingen van Wichmann, Planten en Wertheim, de reizen van Ten Kate, IJzerman, Kleian en Meerburg, de beschrijvingen van Van Hoëvell, de literatuur-overzichten van Prof. Kan worden door Wegener genoemd, die ook andere Nederlandsche tijdschriften en werken citeert, o. a. dat voor de Indische Taal-, Land- en Volkenkunde en de Verhandelingen der Kon. Akademie van Wetenschappen.

Wij achtten het noodig op het bovenstaande de aandacht te vestigen, omdat de mededeelingen betreffende den geographischen arbeid in Nederland en NederlandschIndië in vroegere doelen van het Jahrbuch wel eens te wenschen hebben overgelaten.

Gebrek aan ruimte belet ons bij de overzichten langer stil te staan, zoodat wij den belangstellende ernaar verwijzen.

Timmerman.

Wij ontvingen, ter recensie, de volgende schooluitgaven van P. NoordhofF te Groningen.

Schoolatlas bewerkt door J. D. Bakker & F. Deelstra. Derde herziene druk. Prijs ƒ1,25, geb- ^iee^ linnen ƒ1,75.

Atlas der geheele Aarde in Kaart en Beeld, door R. Bos. Prijs 90 cent.

Driemaal den Aardbol om! Aardrijkskunde voor de volksschool in drie ineensluitende leerkringen, door F. Bruins, 13de herz. Druk. Prijs 35 cent per deeltje.

Nederlandsch Oost- en West-Indië, ten dienste van het onderwijs, door D. Aitton, 3de dr. Prijs ƒ 1,—.

De eerstgenoemde atlas is reeds sinds geruimen tijd in de schoolwereld gunstig bekend en beoordeeld. De vervaardigers stellen op den voorgrond dat de atlas is bruikbaar bij lagen prijs. Nu, duur is hij zeker niet, maar of de bruikbaarheid, met het oog op het doel waarvoor hij werd vervaardigd — nl. in de eerste plaats voor het onderwijs op de lagere school (zie het voorbericht) — geëvenredigd is aan de goedkoopte, meenen wij in sommige opzichten te moeten betwijfelen. De kaarten zijn o. i. voor kinderen, die pas beginnen, over het geheel te klein en te vol. Zelfs aan meergevorderden moeten, dunkt mij, de lijntjes en cirkels en kleine lettertjes op kaart n°. XI al spoedig voor de oogen schemeren en draaien, en iets dergelijks kan men ook van andere kaarten zeggen, o. a. van XLVI, waar het bergland van Oostenrijk-Hongarijë, met zijn gewriemel von donker gearceerde en getinte ketens en de vele overbodige namen van passen (o. a. in de Karpathen) en andere bijzonderheden, op de kinderen een verwarrenden indruk moet maken