verwant met die van Si Roewar, waar dezelfde stammen zijn. De bevolking telt ongeveer 180 huisgezinnen. De voornaamste hoofden zijn Paroeasas, Ompoe Djoemallang, Parhoenangar, Ompoe Rambang en Parialan. Alle zijn ons welgezind en wenschen bij het Gouvernementsgebied te worden ingelijfd; zij behooren, zoowel geografisch als volgens hunne stammen, tot Toba.

Den volgenden morgen, 8 April, gaan we reeds vroegtijdig op reis en volgen steeds nog hetzelfde pad over een licht- golvend terrein tot aan het ravijn van de Aek Poenoet; Paroeasas vergezelt ons en zal de noodige inlichtingen geven voor de overgangen op de moeielijke punten, die we nog moeten passeeren. Het koeliepad volgt de vlakte geheel tot aan den ravijnrarid, maar reeds dadelijk hebben we aan onze linkerhand de Aek Poenoet, die in een vrij diep ravijn stroomt en die we zullen moeten passeeren.

Een weinig voorbij de kampongs van Toeptoepan moet men het tracé dit ravijn doen volgen langs de rechter helling, opdat het langzaam naar beneden kunne dalen. Op een zeker punt, waar nog een zijtakje zich in de Aek Poenoet stort, passeert men het ravijn met een brug en volgt dan de linkerhelling, langzaam naar boven stijgende, tot men boven aangekomen weder op de hoogvlakte is. Ook op andere wijze zou de weg in dit ravijn, dat weinig begroeid is, kunnen worden aangelegd, door, langzaam in het ravijn afdalende, eerst eene kleine beek te passeeren (zijtak van de Aek Poenoet), daarna meer benedenstrooms dan bij het eerstgenoemde tracé, de Aek Poenoet over te gaan en van daar geleidelijk langs den linkeroever naar boven te klimmen. Wij besluiten bij de Aek Poenoet te bivouakeeren voor het onderzoek van genoemde tracés. Hevige regens, die des avonds en des nachts vielen, veraangenaamden ofts verblijf niet, doch wij waren aan den oever van eenen heerlijken bergstroom en konden ons naar hartelust baden, een genot dat we in Toeptoepan niet hadden kunnen smaken. Het ravijn is aan de zijde van Toeptoepan diep 105 meter, aan de andere zijde maar 75 meter.

De afstand van Toeptoepan tot Aek Poenoet is 3 paal.

9 April.

Van ons bivouak te Aek Poenoet opgebroken, marcheeren wij verder langs licht golvend begroeid terrein, hier en daar afgebroken door ladangs, naar Aek Halado, een klein boschje waar ook eenige ladangs zijn. Paroeasas is nu bij ons en wijst den weg; wij volgen het gewone Batakpad en bereiken het ravijn der Aek Si Gioe-Gioe, dat niet zoo diep is (40 meter) als dat der Aek Poenoet.