vormen: „Nachbildungen des Blutbandes sind eine ausserordentlich weit verbreitete Erscheinung auf der Erde. Ihren Höhepunkt erreichen sie bei entwickelter Geschlechterverfassung, weil hier das Blutband fast das einzige Band ist, durch welches ein socialer Zusammenhang hergestellt wird ').
De beste voorbeelden van zulke verbindingen aangegaan ter verhooging der zekerheid van beide partijen zijn de plechtig gesloten vriendschapsbanden , die over de geheele aarde verspreid voorkomen 2), en de ;,Schutzgilden" der oude Germanen. De vorm van iedere nauwe vereeniging van personen moest in dit stadium van maatschappelijke ontwikkeling wel aan de familie ontleend zijn niet alleen, maar bovendien was ook zeker het vestigen van een familieband het beste middel om een vriendschaps- en verdedigingsbond recht soliede en stevig te maken. Het verblijf van het kind in de andere familie, of liever zijne opvoeding, vooral zijne voeding met de andere kinderen mee en uit de melk dier vreemde moeder, verbindt het met haar en daardoor ook zijne eigene familie.
Deze hypothese ter verklaring van de fosterage-verschijnselen is ongetwijfeld zeer rationeel, zoude zij anders door zoo uitstekende vorschers als Post en Kohier voorgedragen zijn ? Dat zij krachtiger dan iets anders bijdroeg om het gebruik lang in stand te houden, mogen wij gerust aannemen, en derhalve is het ook zeer waarschijnlijk, dat deze motieven op de ontwikkeling der latere vormen der fosterage invloed uitoefenden. Eene andere vraag is echter, of zij eene afdoende verklaring aanbiedt voor al de verschijnselen bij al de volken en vooral of zij dit doet voor het allereerst ontstaan der zeer eigenaardige zede?
Voor gevallen als dat der Alfoeren van de Minahassa schijnt zij, ten minste naar de beschrijving van den tegenwoordigen toestand te oordeelen, van groote beteekenis te zijn. Wij zagen boven dat dit voorbeeld zoo goed als geheel door onze tweede hypothese verklaard kan worden, de rest schijnt echter geheel door deze onderstelling gedekt te worden. De behoefte aan hulp, ook van de zijde van het pleegkind, moet, bij de vroeger daar heerschende zeer ongeordende toestand en bij de eeuwige oorlogen en overvallen, wel tot den wensch om meer familiebanden aan te knoopen gevoerd hebben 3). Daarentegen schijnt het vreemd,
1) Post, «Studiën zur Entwickelungsgeschichte des Familienrechts" 1890, p. 25. Zie ook zijne »Bausteine,, 1880, I, p. 87—89.
2) Bij de minder beschaafde europeesche volken komen zij ook nog geregeld voor, b. v. bij de Kroaten; zie Josef Starè, //Die Kroaten" 1882, p. 140.
3) Graafland, 1. C„ I, p. 271, 272.