de uitgave van dat werk — welke op staatskosten zou geschieden — vooreerst wel niets zal komen, zoodat Brackebusch de resultaten zijner studiën voorloopig, bij gedeelten, in tijdschriften publiceert. Bodenbender geeft eene beschrijving van de pampa-vlakte ten oosten der Siërra van Córdoba, met name van de eigenlijke pampa-formatie en de oorzaken van haar ontstaan.

Over de grensregeling tusschen Argentina en Bolivia, welke onlangs tot stand is gekomen, worden eenige mededeelingen gedaan door Polakowsky '), die daarbij er op wijst dat de kaart van Brackebusch, waarover in het vorig overzicht (p. 995) werd gesproken, de beste is van alle kaarten van Argentina en de grensgebieden.

Dat zegt evenwel nog niet veel, want — zooals onze Nederlandsche reiziger, Dr. H. F. C. ten Kate, het uitdrukt — de topographie en kartographie dier streken verkeeren grootendeels nog in hare kindsheid. De kaart van Brackebusch, die als eene der beste geldt, wemelt van onnauwkeurigheden en grove fouten 2). De reis van ten Kate in 1893 is aan onze lezers bekend; de expeditie, waaraan hij deelnam, onder Dr. Moreno was gedeeltelijk uitgezonden in verband met de grenskwestie met Chile, welke uitvoerig wordt besproken door Dr. H. Polakowsky 3). In het laatst van 1893 is nl. een grensverdrag tot stand gekomen, ter vervanging van het verdrag van 23 Juli 1881, opdat de moeilijkheden, welke nog altijd waren blijven bestaan, op minnelijke wijze voor goed zouden worden uit den weg geruimd.

Polakowsky betoogt evenwel dat zulks niet gelukt is, want dat er nog te veel onzekerheid is blijven bestaan. De oorzaken daarvan zijn talrijk: vooreerst de onbekenheid met het terrein zelf, want de expedities der laatste jaren hebben daarover nog niet voldoend licht verspreid en de kaarten zijn onvolledig en onnauwkeurig. De regeering van Argentina zelve heeft, zooals Polakowsky zegt, de zorgvuldig uitgevoerde, groote kaart van Brackebusch (die — zooals boven is gezegd — volgens ten Kate, wemelt van fouten) officieel niet in hare waarde erkend. Daarbij komt nog dat de bewoners van beide landen, gelijk de „Hispano-Amerikanen" over het algemeen, zeer kitteloorig zijn op het punt van grens-

1) PM. 1893, p. 291.

2) TAG. 1893, X, p. 732.

3) PM. 1894, p. 86; zie ook PM. 1886, p. 148. Polakowsky voegt daarbij dat hij binnenkort, in de Mitt. d. K. K. Geogr. Ges. in Wien, een grooter artikel zal pnbliceeren over de ontwikkeling van Argentina en Chile sedert 1889.