veel overeenkomen met die aan de oostkust der Hudsons-baai. Het binnenland van Labrador is overal met bosschen bedekt, zoodat de voorstelling alsof het een boomlooze woestenij zou zijn, geheel onjuist blijkt.
Overigens valt, met betrekking tot Noord- en Middel-Amerika, alleen melding te maken van eenige tijdschrift-artikelen. Prof. Ratzel geeft eenige mededeelingen over sneeuw, firn en besproeiing in het Westen van N. Amerika1); Dr. K. Sapper beschrijft een tocht naar het Yzabalmeer in Guatemala2), geeft een overzicht van de ethnographie dier republiek 3), alsmede van een door hem gedaan uitstapje naar den westelijk van Guatemala gelegen Mexikaanschen staat Chiapas4). Hoe voorzichtig men met dagblad-mededeelingen moet zijn is ook weer onlangs gebleken, toen in de „New-York Times" van 26 Maart 1893 een bericht werd medegedeeld betreffende eene geweldige uitbarsting van den vulkaan San Martin in den zoo even genoemden staat. Des nachts was de hemel over een omtrek van 100 mijlen verlicht; de vlammen sloegen tot 1000 voet hoogte uit den krater; de lava vloeide in stroomen langs de berghellingen; de bevolking der stad Tuxtla was dan ook zeer verbaasd en ontroerd, enz. Prof. Supan heeft dit bericht in de „Mitteilungen" opgenomen (1893, P- I25)> maar er eenige aanteekeningen bijgevoegd, waaruit blijkt dat het hem tamelijk onwaarschijnlijk voorkwam. Een vulkaan San Martin was tot dusver niet bekend, terwijl de MiddelAmerikaansche vulkanen-reeks, volgens Von Seebach, eindigt met den Soconusco (die ook als vulkaan is aangegeven in Stieler's Handatlas op bl. 81). Dr. Sapper schreef daarop aan de Mitteilungen dat van dat geheele bericht niets waar was, evenmin als van eene mededeeling, volgens welke in Juli 1892 de stad S. Cristobal Las Casas, mede in Chiapas gelegen, door eene vreeselijke aardbeving verwoest werd, waarbij 10.000 menschen zouden zijn omgekomen. Hij voegt daarbij dat er ook geen vulkaan Soconusco bestaat en dat de Tacana de laatste vulkaan is in de Siërra Madre van Middel-Amerika.
In een later nummer van Peterm. Mitt. 1894, p. 82, beschrijft Sapper ook verschillende types van kraters van de groote vulkanen in Mexico en Guatemala; hij onderscheidt ze, naarmate van de bestanddeelen, waaruit zij zijn opgebouwd, in asch-kraters, lapilli-kraters, gemengde- en rots-kraters, welke in vorm zeer van elkander afwijken, aangezien de werkingen van den wind en de erosie op asch, vaste rots enz. zeer ver-
I) PM. 1893, p. 20. 2) Ib. 4892, p. 241.
3) Ib. 1893, p. 1, met taalkaart T. 1. 4) Ib. p. 288.