het zuiden, voor altoos gedenkwaardig door het bezoekvan Darwin in 1835 ').

Dank zij de vriendelijke tusschenkomst van den gouverneur werd mij korten tijd daarop vergunning verleend om deel te nemen aan een tocht naar de Eilanden-onder-den-Wind, aan boord van een der te Papeete stationeerende oorlogsschepen, de aviso-transport Pourvoyeur. _

Daar de gelegenheid die eilanden te bezoeken, zelfs van Tahiti uit, schaars is, maakte ik met vreugde van die vergunning gebruik. Aangezien het niet mogelijk is hier dien tocht in alle bijzonderheden te beschrijven, moet ik met eenige fragmenten uit mijn dagboek volstaan.

7 Maart. — De fraaie omtrekken der groene bergen van Huahine zijn reeds in den vroegen morgen zichtbaar. Nadat de Hotchkiss-kanonnen een tijd lang hun knetterend vuur op de drijvende schijven hebben doen spelen, ankert de Pourvoyeur tegen 10 ure ter reede van Fase, achtei het rif, aan de westkust van Huahine-nui, het noordelijke eiland.

Een der officieren begeeft zich in groot tenue aan wal, ten einde bij de koningin zijn opwachting te maken, en het bezoek van het état major der Pourvoyeur aan te kondigen.

Spoedig daarop zijn wij allen in het „paleis" — een ruim houten huis

verzameld, en worden een voor een aan H. M. voorgesteld en aan al

de aanwezige opperhoofden des eilands.

Zij is een oude vrouw met opvallend lichte oogen; gehuld in een violetten zijden peignoir (zoogen. „mother hubbard ), een stroo hoed op t hoofd. Het gesprek, waarbij zij met den kommandant, luitenant ter zee Rochas, op een sofa zat, en wij op stoelen tusschen de ministers, bepaalde zich tot louter plichtplegingen. Ook de zoon der koningin en de vroegere of nog regeerende koning van Raiatea — wat kon ik niet uitmaken — waren present, doch de laatste verontschuldigde zich spoedig, wegens de ziekte zijner gade, een schoone vrouw van edel type, aan wie ik bij gebrek aan officier van gezondheid aan boord, de noodige hulp bood.

Toen de receptie was afgeloopen, namen we Fare nader in oogenschouw. Het kleine plaatsje strekt zich als een lange streep ver uit langs de kust, te midden waarvan het „paleis" en de Protestantsche kerk als de grootste gebouwen reeds van verre uitsteken. Hoewel vele door inlanders bewoonde huizen naar het Amerikaansch-Europeesch model van Papeete zijn ingericht, komen er toch vele woningen voor, vooral verder op, langs

1) Journal of Researches into the Natural History etc. during the Voyage ofH. M. S• Beagle", p. 296—300, edit. cit.