nauwkeurige opnemingen van het zuidelijk gedeelte van het Victoria-Nyanza en het noordelijk van het Tanganjika-meer zijn van gewicht.

Met bovenstaande beknopte aanwijzingen is het onderwerp natuurlijk op verre na niet uitgeput, mnar zij zullen voldoende zijn om de beteekenis te doen inzien welke deze nieuwe publicatie voor de kennis van Oostelijk Centraal-Afrika heeft.

Timmerman.

Otto Hübner's geographisch-statistische Tabellen aller Lander der Erde. Herausgegeben von Prof. Fr. von Juraschek. 43. Ausg. 1894. Pr. ƒ0,80.

Betrouwbare statistische opgaven, in beknopten vorm bijeengebracht en gemakkelijk te overzien, zijn in den tegenwoordigen tijd van het grootste gewicht voor ieder belangstellende in het leven en bedrijf der volken. De bekende bewerker van de «Uebersichten der Weltwirtschaft" geeft ze in het hier bovengenoemde werk in betrekking tot verschillende onderwerpen. De eerste afdeeling bevat alles wat betrekking heeft op de staatkundige gesteldheid der landen, nl. den naam en den regeeringsvorm1), het hoofd van den Staat, de oppervlakte in quadr. kilom., de bevolking en hare dichtheid, de emigratie, de nationaliteiten, godsdiensten, staats-ontvangsten en -uitgaven, schulden, papieren geld, banknoten, leger, oorlogs- en handelsvlooten, in- en uitvoer. Daartusschen zijn nog verschillende bijzonderheden ingelascht, bijv. omtrent het verkeer op het Suez-kanaal, de provinciën der landen, de nationaliteit van vreemdelingen in de Chineesche verdragshavens, de bronnen van staatsinkomsten in het Duitsche Kijk en vele andere. In de tweede afdeeling vindt men allerlei opgaven omtrent posterijen en telegrafie, spoorwegen, waarde van munten , gewichten, lengte- en vlakte-maten, uit- en invoerartikelen , hoofdsteden en belangrijkste plaatsen in de verschillende landen J). Natuurlijk zijn de buitenlandsche bezittingen en koloniën der Europeesche staten niet vergeten.

Aan het slot van zijn werk geeft de schrijver nog eenige tabellen met statistische vergelijkingen omtrent bevolking en productie; opgaven van oppervlakte en bevolking der landen en werelddeelen; overzichten van den handel der verschillende landen (waarden van den jaarlijkschen in- en uitvoer), alsmede goud- en zilverproductie over de geheele aarde en de aanwezige voorraden van edele metalen.

1) De naam wordt alleen in den duitschen vorm gegeven en is dus feitelijk de naam niet; van den regeeringsvorm wordt alleen gezegd of het land een keizer- of koninkrijk, eene republiek, eene «despotie" is, enz.

2) Waarom de schrijver de hollandsche namen zoo verhaspelt is niet duidelijk; onzen rijksdaalder noemt hij «Reichsthaler", de stuiver .Stübber"; de indeeling van een gulden in 20 stuivers bestaat nog. En zoo zijn er meer zonderlinge en verwarde opgaven omtrent onze munten en onze maten en gewichten; de schrijver kent blijkbaar onze taal niet, zooals men ook kan zien op bl. VII, waar hij de titels van nederlandsche werken vermeldt. Natuurlijk verliest men daardoor min of meer het vertrouwen in zijne opgaven omtrent andere landen, bijv. Rusland, Spanje, Portugn], Rumenië, Zweden, enz. Wat hij over onze munten, maten en gowichten zegt heeft weinig waarde.