Isla de Pinos, waar Columbus den noordelijken vorm der naaldboomen met palmen en mahagony vergezeld vond, Tafelberg, Barn HUI, enz.
Buitendien wijkt de nieuwe bewerking van het lexicon ook daarin af van de eerste uitgave, welke aan iederen naam een afzonderlijk artikel wijdde, dat verscheiden namen onder een gezamelijk wortelwoord geplaatst zijn, b. v. Bremerhaven onder Bremen, Tliermopylae en Thermessa onder Therme, Tasmania onder Tasman enz.
De bronnen (meer dan 3000 werken) waaruit voor dit merkwaardig werk met noeste vlijt en groote kennis geput werd, worden ieder afzonderlijk genoemd en oordeelkundig beschreven in een ander werk van Egli, dat eenigszins beschouwd mag worden als het aanhangsel van het lexicon en tot titel draagt:
J. J. Egli, Gesc/iiclite der geographischen Namenkunde, Leipzig 1886.
In deze bibliographie worden vooreerst behandeld de geschriften van de oudste tijden af tot 1840, waarin zonder wetenschappelijke methode pogingen tot uitlegging gedaan zijn. Ten tweede wordt het tijdvak besproken van den wetenschappelijken arbeid, sedert de beoefening van de vergelijkende Indo-Germaansche grammatica. Vervolgens de vorderingen in den nieuwen tijd, van 1870 tot heden, die door Prof. Egli vervolgd worden in het Geographisch Jahrbuch. Eindelijk de orthographie en de uitspraak en ten slotte de «Namenlehre" d. i. het vaststellen van de wetten, die bij het geven der namen heerschen.
Tevens neemt de ondergeteekende de gelegenheid waar , om een fout te herstellen, weleer gemaakt in zijn opstel, getiteld: 'De laai der aardrijkskunde", in het eerste kwarto deel van het Tijdschrift van het Aardrijkskundig Genootschap, hl. 237, waar verkeerdelijk beweerd is geworden, dat in de «Abhandlung" van Prof. Egli gemist wordt de rubriek «Volksetymologie". Integendeel, die rubriek i3 te vinden onder Tafel 212, welke Egli met den naam Laut-Adaption bestempelt.
I. Dornseiffen.
Witkamp's Aardrijkskundig Woordenboek van Nederland, vermeerderd , bijgewerkt en herzien door M. N. Sipman , met fraaie gekleurde kaarten van F. Bruins. Bij Gebrs. P. en M. Cohen, Arnhem en Nijmegen, verschijnt in 30 afleveringen van 25 cents.
De herdruk van het voortreffelijke woordenboek van onzen met recht weleer zoo beroemden geograaf Witkamp is een zeer nuttige onderneming. Immers na het verschijnen van dat woordenboek is er veel veranderd, verouderd en vernieuwd. Dat het vermeerderd is door den Heer Sipman met de namen van velerlei buurtschappen (lees buurschappen), heerlijkheden, kasteelen, aanzienlijke huizen, kloosters, bruggen enz., ook al mogen sommige thans niet meer bestaan, dit zal zeker voor menigeen aangenaam kunnen zijn. Dat het bijgewerkt is met al de statistieke getallen van het jaar 1890, blijkt bij ieder artikel. Jammer is het echter, dat wij dien lof niet onverdeeld aan de bewerking kunnen toebrengen; in de eerste aflevering toch, die wij ontvingen, lazen wij, onder Amsterdam, dat deze plaats ligt op 22° 32' 54" oosterlengte vau Greenwich; dit kan niet goed zijn, het moet zijn 0.1. van Ferro; dat de Hervormde Gemeente tien kerken bezit: het