groepen aangevuld en uitgebreid ')• Wij herinneren voorts aan Nijland's „Schetsen uit Insulinde", behoorende bij zijn „Zendingskaart" en uitgaande van de zendingsstations met hun werking op de moreele en religieuse opvoeding der inboorlingen2); voorts aan de historische studiën van een Kielstra over de belangrijkste deelen van den Archipel3); aan de antropologische studie van Dr. ten Kate, welke van zuiver anthropologischen aard, op grond van anthropometrische waarnemingen, tot eene zoo belangwekkende vergelijking van Indonesiërs en Polynesiërs leidde 4). Eindelijk herinneren wij (doch hier waarlijk last not least) aan de bibliographische overzichten van Jhr. Mr. Quarles in de Economist, wiens veelzijdige en grondige kennis van Indië uit zijne boekbesprekingen blijkt, terwijl hij tevens daaraan een zoo opwekkend woord, ter aanvulling der leemten in onze kennis en ter verbetering der toestanden, weet toe te voegen )
1) Indon. Masken, Globus LXI 21, p. 321 en 22, p. 343; Plechtigheden en gebruiken uit den cyclus van het Familieleven der volken v. d. I. Arch., Bijdr. v. li, Inst. v. T. L. en Vk. VII, p. 575; Die Entzifferung der Minahassa-bilderschrift, Globus LXIII, p. 220; die Schlange im Volksglauben der Indonesiër, Globus XLV (Afdruk). Wij herinneren slechts even aan zijne bijdragen over Ceram en de Key-groep.
2) Door ons in ons Tijdschrift en Petermann's Mitteil. besproken.
3) Over de Lampongs in 1850-51, Ind. Gids, XIV, p. 778; Sumatra's Westkust sedert 1850, Bijdr. v. h. Kon. Inst. v. T. L. en V., VII, p. 622. De ondergang van het Bandjermassinsche rijk, Ind. Gids, XIV, p. 1264. Bijdragen tot de geschiedenis der W. Afd. van Borneo, id., p. 2072 en 2300.
4) Zie Peterman's Mitteil., 1893, Littber. 770.
5) Ten slotte voegen wij hier volledigheidshalve aan toe de voornaamste publicaties, die wij vroeger in onze overzichten onder de rubrieken algemeene beschrijving, producten, bevolking en geschiedenis te zamen brachten. Een voortreffelijke kaart van Ned. Indië naar oorspronkelijke teekening, met bijkaarten volgens andere gegevens, bewerkte de heer H. Ph. Th. Witkamp (Amsterdam, de Bussy, 1893); een Plantenkunde van Indië. Met Atlas en 885 afb., Amsterdam 1892, deed de heer Haak het licht zien, terwijl de koffiecultuur in de Ind. Gids, XIV, p. 949 en 1220, besproken werd.
Voor den handel in die producten vestigen wij de aandacht, behalve op de bovengenoemde Regeeringsverslagen, op de .Jaaroverzichten betreffende den Handel in Koloniale
producten voor 1893" (Bijvoegsel van de Ind. Mercuur van 1894, N°. 3, d.d. 20 Januari), waarin niet enkel detailhandelaars in suiker, koffie, thee etc. hun overzichten geven over de genoemde artikelen, maar dien handel ook statistisch en grafisch toelichten; en voorts op F. W. Morren's Cultuur, bereiding en handel van Liberiakoffie. (Bijv. Ind. Mercuur 10 Maart). Ook mag hier niet onvermeld blijven de ons welwillend toegezonden Catalogus der tentoonstelling van Landbouw, Veeteelt en Nijverheid te Batavia. Nieuwe uitgave, bezorgd door den heer L.K. Harmsen, met nota's over zoovele producten en
daaraan verbonden industrien.
Voor de bevolking zie men de artikelen van den heer Pleyte en die, welke bij de