VERSCHILLENDE MEDEDEELINGEN.

De nieuwe geologische kaart van het Duitsche Rijk.

In Petermann's Mitteilungen, 1894, p. 25, bespreekt Prof. A. Supan de nieuwe geologische kaart van het Duitsche Rijk, welke op dezelfde schaal is vervaardigd als Dr. Vogel's kaart, nl. op 1:500,000, en bewerkt is door den bekenden geoloog Prof. R. Lepsius te Darmstadt. Het is eene uitgave van Justus Perthes te Gotha, dus eene particuliere onderneming, evenals de bovengenoemde kaart van Vogel, waarvan in ons tijdschrift reeds meermalen gewag is gemaakt (1891, p. 832 en 1893, p. 937). De oudste geologische kaart van Duitschland, die van H. Bach, op de schaal van 1 millioenste, verscheen in 1855; daarop volgde die van H. von Dechen in 1869 (2de uitg. 1884), op de schaal van circa 1£ mill., en vervolgens verschenen speciale kaarten en overzichtskaarten van verschillende Duitsche staten en landen. De nieuwe kaart is groot genoeg voor de details en berust, wat de teekening betreft, op die van Vogel; de kleuren zijn, met enkele uitzonderingen, overeenkomstig het internationale schema; de bergteekening is weggelaten, daar zulks noodzakelijk was voor de duidelijke onderscheiding der kleuren en de leesbaarheid der kaart. Het bezwaar van dat gemis is bovendien uiterst gering, daar men de topographische kaart er bij kan gebruiken, die in alle bijzonderheden der terreinteekening, en zelfs van het schrift, met de geologische overeenkomt.

Moge ook Nederland, binnen een niet al te groot tijdsverloop, in het bezit zijn eener naar den tegenwoordigen stand der wetenschap bewerkte geologische kaart.

De moerassen in het gebied der Pripet-rivier.

Volgens eene mededeeling van luitenant-generaal Jilinsky, die geruimen tijd in dat gebied werkzaam is geweest met waterpassingen en met topographische en hydrographische opnemingen (zie Nouvelles géographiques, Févr. 1894), is men met de drooglegging dier moerassen in de laatste jaren zeer gevorderd. Het bedoelde gebied, dat Polessié genoemd wordt, beslaat eene oppervlakte van omstreeks 8 millioen hectaren, wordt in het N. W. begrensd door gedeelten van den West-Russischen landrug (de westelijke voortzettingen van het Alaöen-plateau) en in het Z. W. door de uitloopers der Karpathen *). Vóór de droogmaking bevatte Polessié slechts 2 millioen hectaren

1) Vgl. Stieler's Handatlas, bl. 8, waar het Alaöen-plateau veel noordoostelijk er is geteekend dan men, op grond van Jilinsky's beschrijving zou verwachten. Het Polessiégebied is in de geographische werken meer bekend onder den naam van Rokitnomoerassen, die door Jilin3ky in het geheel niet gebruikt wordt.